Raivopää vai piristävä persoonallisuus – Hope Solon käytös nostaa kysymyksiä

Hope Solon vahvat mielipiteet ja niitä seuranneet sanktiot nostavat merkittäviä kysymyksiä urheilun luonteesta.

Solo, Yhdysvaltain naisten jalkapallomaajoukkueen ykkösmaalivahti, menetti asemansa maajoukkueessa ja joutui pelikieltoon kritisoituaan Ruotsin joukkuetta Rion olympialaisissa.

Onko individualismi joukkuelajissa synti?

Hope Solo on korostanut korostamasta päästyään, että hänen ainoa tapansa toimia on antaa persoonallisuuden laukata vapaasti. Vaatii totta kai joukkueelta valtavasti, jos joku pelaajista poukkoilee jatkuvasti rivistä. Suomen jalkapalloilussakin on näyttöjä siitä, kuinka vaikea maassamme on hyväksyä persoonallisuuksia. Suurissa jalkapallomaissa on kavereita, kuten Cristiano Ronaldo ja Wayne Rooney, jotka eivät ole maailman helpoimpia ihmisiä. Seura- ja maajoukkueilleen he ovat kuitenkin olleet pelillisesti liian tärkeitä sivuutettaviksi.

Sopiiko kamppailulajin etiikka joukkuepeliin?

Nyrkkeilyssä tai vapaaottelussa vastustajan morkkaaminen on olennainen osa lajien show-luonnetta. Hyvätapaiseksi ja sivistyneeksi mielletyssä jalkapalloilussa moinen ei kuitenkaan käy laatuun. Entä jos se olisi "sallittavampaa"? Massayleisö rakastaisi, lajiniilot olisivat raivoissaan.

Onko jalkapalloilussa viihdyttävyyden käytävä menestyksen edellä?

Hope Solon Ruotsi-kritiikin ytimessä oli väite, että Ruotsin pelityyli Riossa oli "pelkurimainen" (Ruotsi voitti puolivälierissä USA:n rankkareilla ja valloitti lopulta olympiahopeaa). Ottamatta kantaa Solon väitteen todenmukaisuuteen, se kuvastaa osuvasti amerikkalaista asennoitumista jalkapalloiluun. Pohjois-Amerikan jalkapallon, esimerkiksi MLS-liigan, viihdyttävyys – joka on muuten raa'asti aliarvostettua – perustuu ymmärrykselle, että pelin on oltava ennen kaikkea viihdyttävää. Jos alan valtaavat peruuttelu ja 0-0-tasapelit, suuret lajit kuten amerikkalainen jalkapallo ja baseball liiskaavat nousevan lajin jalkoihinsa.

Vaa'assa painoivat toki muutkin kuin Solon Ruotsi-kommentit. Värikkään urheilijan taustalta löytyy myös perheväkivaltakohua ja virkavallan uhittelua.

– Solon kommentteja ei voi hyväksyä. Ne eivät täyttäneet maajoukkueen käyttäytymissääntöjä. Odotamme kaikilta maamme edustajilta reilun pelin periaatteiden noudattamista, USA:n lajiliiton puheenjohtaja Sunil Gulati totesi viimeisimmän sanktioinnin jälkeen.

Lue myös:

    Uusimmat