Raisa Räisäsen pikkusisko kertoo uutuuskirjassa, mitä hän uskoo siskolleen käyneen: “Olisi helpompaa tietää, että hänet raiskattiin ja tapettiin”

5:53
Video: Rehtori piti Raisa Räisäsen katoamiseen liittyen tiedotustilaisuuden, joka ei unohdu: "En ole koskaan nähnyt 350 ihmistä niin hiljaisena"

Uutuuskirja Ei jälkeäkään kertoo suomalaisten kadonneiden tarinoista. Harvinaisessa haastattelussa Räisäsen pikkusisko Emilia kertoo, millaista ihmistä tamperelaisessa perheessä jäätiin kaipaamaan.

16-vuotiaana Tampereen yössä kadonneen Raisa Räisäsen kohtalo on yksi Suomen rikoshistorian suurimmista mysteereistä.

Kadonneiden suomalaisten tapauksista koostetussa Tiina Saaren ja Maiju Majamaan uutuuskirjassa Ei jälkeäkään ((Into Kustannus 2020) Räisäsen pikkusisko Emilia esittää omat epäilyksensä siskon kohtalosta.

Poliisi käynnisti lukuisia eri tutkintalinjoja Räisäsen katoamisyön tapahtumista, mutta varmuutta hänen kohtalostaan ei ole vielä tänäkään päivänä.

Emilia kertoo kirjassa suorasanaisesti epätietoisuuden synnyttämästä tuskasta. Hän kärsinyt masennuksesta ja ahdistuksesta siskonsa katoamisen jälkeisinä vuosina.

– Olisi helpompaa tietää, että hänet raiskattiin ja tapettiin. Kun emme tiedä, mielikuvitus laukkaa monia reittejä, hän sanoo.

Emilia uskoo, että sisko joutui seksuaalirikoksen uhriksi.

– Ehkä Raisa on kuollut vahingossa ja tekijä on onnistunut hävittämään hänen ruumiinsa? Näsijärvi on iso.

Pikkusisko toivoo, että tekijä tulisi uskoon ja tunnustaisi, mitä Raisalle tapahtui. Hän ei usko, että siskon kohtalo muutoin ratkeaa.

Ystävän kanssa baariin

Emilia muistelee kirjassa viimeistä iltaa, kun hän näki Raisan perheen kodissa Tampereen Ruotulassa.

Oli lokakuinen lauantaina vuonna 1999.

Isosisko oli ollut alkuillasta koripallopelissä ja kutsunut sen jälkeen luokkakaverinsa kylään. Tytöt valmistautuivat illanviettoon Tampereen keskustassa. Raisa Räisänen oli hankkinut täysi-ikäisen ystävänsä henkilöllisyystodistuksen lainaan baarireissua varten.

Huoneessa kuunneltiin todennäköisesti Raisan lempimusiikkia, kuten Eppu Normaalia ja Yötä.

– Saanko juoda Spriteasi jääkaapista, pikkusisko ehti vielä huikata Raisalle.

Tiet erosivat

Myöhemmin Raisa ja hänen ystävänsä siirtyivät Hämeenkadulle ravintola Casablancaan, josta tytöt poistuivat hieman ennen kello yhtätoista.

Räisänen soitteli poikaystävälleen, joka vietti iltaa kotibileissä Pirkkalassa. He sopivat, että myös Raisa saapuu paikalle.

Ystävätär lähti poikaystävänsä kyydissä kohti Huittisten Seurahuonetta. Tytöt sopivat soittelevansa toisilleen illan aikana.

Räisänen lähti kävelemään takaisin toiselle puolelle katua, Casablancan suuntaan.

Kaveriporukan jäsenet olivat viimeisiä, jotka näkivät hänet varmasti elossa. Omaiset eivät häntä enää tavoittaneet, mutta useat silminnäkijät raportoivat poliisille Raisan näköisen nuoren liikkeistä katoamisyönä.

Räisänen julistettiin kuolleeksi 15. lokakuuta 2007. Teorioita hänen mahdollisesta kohtalostaan on olemassa lukuisia.

Tapausta tutkii keskusrikospoliisi.

Tällainen hän oli

Kirjassa sisko kuvailee “Rassea” fiksuksi, kiltiksi ja tunnolliseksi nuoreksi, joka menestyi hyvin koulussa ja oli innokas koripalloharrastaja.

Siskokset viettivät myös runsaasti aikaa kahdestaan. Heidän ikäeronsa on alle kaksi vuotta.

Sisarusten lämpimistä väleistä kertoo muun muassa se, kuinka he televisiota katsellessaan saattoivat pitää toistensa kädestä kiinni. Siskosten lempisarja oli amerikkalaiskomedia Frendit.

Vanhempien erosta huolimatta Emilia kuvailee siskosten lapsuutta varsin onnelliseksi.

– Elimme vähän kuin symbioosissa, pikkusisko sanoo.

– Jälkeenpäin olen ajatellut, että ehkä Raisa oli liian hyvä ja kiltti tähän maailmaan. 

Lue myös:

    Videot

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja