Rikostoimittajat ruoti Riina Mäkisen jutun viime käänteet: ”Tämä kuulostaa täysin uskomattomalta – vähän ufo-tarinalta”

MTV:n rikostoimittajat: Kadonneet nuoret naiset 10:21
MTV:n Rikostoimittajat arvioi uutta Riina Mäkisen katoamiseen liittyen tullutta vihjettä Uutisaamussa.

Loviisassa viisi vuotta sitten kadonneen Riina Mäkisen tapaus poiki poikkeuksellisen vihjeen, kun etsijöihin yhteyttä ottanut mies kertoi tavanneensa naisen elossa tänä syksynä. MTV:n Rikostoimittajat arvioi vihjettä Uutisaamussa.

19-vuotias Riina Mäkinen nähtiin virallisesti viimeisen kerran toukokuussa 2017, kun hän liikkui Loviisan alueella erään miehen seurassa.

Naisesta ei ole sen jälkeen tehty yhtään varmaa havaintoa. Poliisi pelkää, että Mäkinen on kuollut, mutta asiaa ei ole tutkittu henkirikoksena.

Nyt viranomaisten tietoon on tullut henkilö, joka väittää tavanneensa Mäkisen Loviisassa sijaitsevassa ruokaravintolassa iltapäivällä tai illalla 3. syyskuuta tänä vuonna.

Miehen mukaan Mäkinen lähestyi häntä itse ja ihmetteli, eikö tämä tunnista häntä. Miehen mukaan he olivat tämän jälkeen jutelleet jonkin aikaa.

Mies myös väitti saaneensa naiselta muistitikun, joka on sittemmin toimitettu poliisille tutkittavaksi.

Periaatteessa kaikki on mahdollista – periaatteessa

MTV:n Rikostoimittajat arvioi keskiviikkona Uutisaamussa, että vihje kuulostaa epätodennäköiseltä ja erikoiselta.

–  Tämähän kuulostaa täysin uskomattomalta, että (Riina Mäkinen) olisi viisi vuotta pystynyt olemaan Suomessa, puhumattakaan että Loviisan alueella, ilman, että kukaan saisi tietää, että Riina Mäkinen on siellä, rikostoimittaja Pekka Lehtinen pohtii.

Lehtinen kuitenkin muistuttaa, että Mäkisen kohtalosta ei tiedetä varmaksi mitään. Sen takia ei voida täysin poissulkea sitäkään, että nainen olisi elossa – vaikka se olisikin erittäin epätodennäköistä.

– Tässähän ei tutkita henkirikosta. Ainakaan sitä ei ole virallisesti sanottu. Eli periaatteessa kaikki on mahdollista – periaatteessa, Lehtinen kommentoi.

– Mutta kyllä tuo kuulostaa vähän ufo-tarinalta, ja sehän näissä on aina vähän hankalaa, että kyllähän se antaa omaisille ehkä turhaakin toivoa, hän jatkoi.

Jos miehen vihje pitäisi paikkaansa, tarkoittaisi se siis sitä, että Mäkinen on ollut kateissa omasta tahdostaan.

MTV:n rikostoimituksen päällikkö Tiia Palmén pitäisi tilannetta erikoisena, sillä julkisuudessa on kerrottu Mäkisellä olleen läheiset välit omaisiinsa, jotka ovat myös vuosia etsineet nuorta naista tuloksetta.

– Miksi hän haluaisi pysytellä kateissa? Palmén ihmetteli.

Poliisi ei pidä todennäköisenä

Tapauksen tutkinnanjohtaja, rikosylikonstaapeli Jussi Wahe on kommentoinut aiemmin MTV Uutisille, että poliisi ei pidä vihjettä kovinkaan luotettavana.

Myös poliisi vetoaa siihen, että teoria vapaaehtoisesta katoamisesta tuntuu omituiselta.

– Se vaikutti ja kuulosti vähän sellaiselta vihjeeltä, että siinä ei ole todenperää. Jos nyt järjellä miettii, että jos Riina saisi jossain kulkea, miksi hän pitäisi läheisensä ja omaisensa sellaisessa tilassa, että he ajattelevat hänen kuolleen, Wahe kommentoi aiemmin.

Vihjeestä tekee kuitenkin harvinaisen se, että mies on tiettävästi tuntenut Riinan jollain tasolla jo ennen katoamista. 

Poliisi selvittää asiaa ainakin tutkimalla mieheltä saadun USB-muistitikun.

Toinen mahdollinen silminnäkijähavainto

Aiemmin tänä vuonna tuli julki myös toinen uusi vihje Mäkisen katoamiseen liittyen.

MTV Uutiset kertoi keväällä, että erään vinkkaajan mukaan Mäkistä muistuttava nuori nainen olisi noussut Kuninkaantien ABC:n sillalta ammattiautoilijan kyytiin katoamisviikolla. Kyse oli kenties venäläisillä rekisterikilvillä varustetusta yhdistelmäajoneuvosta.

Poliisi kommentoi keväällä, että tiedot viittasivat vahvasti siihen, ettei kyseistä havaintoa ollut välttämättä tehty Mäkisen katoamisyönä, vaan kenties paria päivää myöhemmin. Poliisi kuitenkin pyysi asiasta vihjeitä. 

Tutkinnanjohtaja kommentoi viime viikolla, että vihjeitä ei ole tullut. 

Riina Mäkisen tapauksen lisäksi MTV:n Rikostoimittajat pui keskiviikkoaamuna toista, runsaasti julkisuutta saanutta nuoren naisen katoamista, tamperelaisen Raisa Räisäsen tapausta.

Viime viikolla julkisuuteen tuli, että poliisi on epäillyt nuoren koripalloilijatytön henkirikoksesta paloittelusurmaaja Virpi Buttia, joka kuoli viime vuonna.

Koko keskustelun voi katsoa artikkelin yllä olevalta videolta.

Rikostoimittajat kokoontuu MTV:n Uutisaamu-ohjelmassa keskiviikkoaamuisin. Ohjelmaosiossa käydään läpi viikon mielenkiintoisimpia aiheita rikosten ja oikeusjuttujen saralta. Studiossa on vaihtuva joukko MTV:n rikostoimituksen väkeä.

Lue myös:

    Uusimmat