Rahasta kirjoittanut Julia antaa parhaat vinkit oman palkan parantamiseen – tämän takia palkankorotusta on turha jäädä odottelemaan: "Suurin moka on ollut, etten ole pyytänyt lisää palkkaa"

Omat rahat: Palkasta puhuminen on edelleen tabu 8:41
Ferratumin Outi Päivinen ja tietokirjailija Julia Thurén puhuivat Huomenta Suomi Extrassa palkasta.

Palkkaneuvotteluihin tulee valmistautua hyvin ja pohtia selkeästi, mitä arvoa yritykselle tuo, neuvoo tietokirjailija ja toimittaja Julia Thurén MTV:n Omat rahat -ohjelmassa. Hän nostaa kuitenkin keskeisimmäksi opikseen palkkaneuvotteluista sen, että palkankorotusta ei tule jäädä odottamaan.

– Suurin moka on ollut, etten ole pyytänyt lisää palkkaa, hän kuvailee.

– Olen ajatellut, että minun pitää olla kiitollinen, kun minulla on tämä työpaikka, vaikka olisin tehnyt millaista tulosta.

Hän kuvailee, että kolmen ensimmäisen palkkaneuvottelun jälkeen neuvottelut muuttuvat helpoksi.

Huonoimmissa neuvotteluissa pomo ei tiedä, mitä työntekijä tekee

Ferratumin maajohtaja Outi Päivinen vinkkaa, että neuvottelut lähtevät siitä, että palkkaa pyytävä ilmoittaa oman osaamisensa ja arvonsa.

– Palkan pitää perustua koulutukseen ja aiempaan osaamiseen: kykyihin suoriutua kyseisestä työtehtävästä, hän kuvailee.

Thurén on samaa mieltä. Palkka kertoo siitä, mitä lisäarvoa työntekijä tuo yritykseen. Siksi palkkaneuvottelut pitäisikin käydä henkilön kanssa, joka tietää työntekijän taidoista ja kyvyistä.

– Huonossa palkkaneuvottelussa pomolla ei ole käsitystä, mitä henkilö täällä tekee, Thurén kuvailee.

Palkka-avoimuus auttaisi neuvotteluissa

Kumpikin on samaa mieltä siitä, että palkkatietojen avaaminen työpaikkojen sisällä voisi parantaa palkkauksen oikeudenmukaisuutta ja tasa-arvoa.

Päivisen mukaan matkaa kuitenkin vielä on, sillä palkasta puhuminen voidaan kokea kiusalliseksi ja jopa tabuksi. Avoimuudella tavoiteltaisiin kuitenkin sitä, että palkka ei perustuisi esimerkiksi sukupuoleen tai ikään.

Thurén muistuttaa, että tavoitteena ei ole tasapalkka, vaan se, että samoista töistä maksettaisiin samaa palkkaa. Esimerkiksi palkkauksen perusteista olisi silloin helpompi keskustella.

– Ei kaikilla kuulu olla sama palkka. Eri duunista ja työmääristä saa eri palkkaa, se on reilua, Thurén muistuttaa.

Lue myös:

    Uusimmat