Mainos

Rahankeräysrikoksesta syytetyt kiistävät laittomuudet

Lahden käräjäoikeus on ryhtynyt puimaan hyväntekeväisyyden nimissä tehtyä rahainhankintaa. Syyttäjän mielestä hollolalaiselle yritykselle jäi oikeudettomasti 375000 euroa Helppimesta- ja Irti Huumeista -yhdistysten keräysvaroja vuosina 2004-06.

Kihlakunnansyyttäjä Markku Happonen vaatii hollolalaisyrityksen toimitusjohtajalle kahden vuoden vuoden ehdollista tuomiota törkeästä petoksesta ja hänen alihankkijalleen vähintään vuotta.

Happonen ehdottaa lyhyttä vankeustuomiota myös hyväntekeväisyysyhdistysten entiselle markkinointipäällikölle. Syyttäjä katsoo miehen syyllistyneen avunantoon, kun tämä luovutti yritysten käyttöön rahankeräyslupien numeroita ja sulki silmänsä laittomuuksilta. Esitutkinnan mukaan mies hyväksyi ainakin osan puhelinmyynnin repliikeistä.

Yhdistyksiä ei epäillä rikoksista, vaan ne esiintyivät oikeudessa vahingon kärsijöinä. Myös nelisenkymmentä lahjoittajaa on ilmoittautunut asianomistajiksi.

Kaikki kolme syytettyä kiistivät rikokset jyrkästi.

Oikeus antanee myöhemmin kansliatuomion, sillä pääkäsittely jatkuu ainakin keskiviikon ja torstain.

Henkilökuntakin harhautettiin?

Kihlakunnansyyttäjä Happosen mukaan hollolalaisfirma sekä Imatralla ja Vaalassa alihankintaa tehnyt yritys käyttivät rikoksen välikappaleena henkilökuntaansa. Koulutuksessa salattiin se, että sopimus takaa yhdistyksille vain 7-10 prosenttia hankituista varoista.

Näin asiakas sai väärää tietoa, jos hän tiedusteli rahanjaon periaatteita. Myyjät oli syytteen mukaan opetettu levittämään myös perätöntä tietoa, jonka mukaan varoja käytettäisiin tukihenkilötoimintaan juuri asiakkaan kotiseudulla.

Puhelinmyynnin lisäksi varoja kerättiin kirjekampanjoilla. Ensimmäinen kohdistui Helppimestan asiakasrekisterin 3000-5000 osoitteeseen keväällä 2004. Saman vuoden joulun alla lähetettiin kirje noin 15 000 eri henkilölle, jotka löytyivät yhdistämällä kahden yhdistyksen rekisterit.

Syyttäjä oudoksuu tapaa lähettää kirjekuoressa lasku ilman edeltävää yhteydenottoa. Mahdolliset kyselyt ja moitteet oli osoitettu maksullisiin puhelinnumeroihin, joissa pyöri nauha.

Syyttäjän mielestä tarra-arkki on niin pieni vastike 25 euron lahjoituksesta, että kyseessä on laiton rahankeräys, ei tuotetukimyynti. Yrittäjät saivat syytteen rahankeräysrikoksesta ja yhdistysten ex-pomo tältäkin osin avunannosta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.