Mainos

Rahalain muutos ei mene läpi tavallisena lakina

Markan ulkoisen arvon muuttamiseen liittyvä rahalain muutos ei mene eduskunnassa läpi tavallisena lakina. Rahalain vaikeutettu muuttaminen ei häiritse kuitenkaan Emun kolmannen vaiheen toteuttamista eli yhteisvaluuttaan siirtymistä.

Perustuslakivaliokunnan mukaan rahalain neljäs pykälä on muutettava perustuslainsäätämisjärjestyksessä. Laki koskee pankkivaltuuston ja Suomen Pankin johtokunnan asemaa markan ulkoisen arvon muuttamisessa. Hallituksen toiveena oli esitystä antaessaan, että sekä rahalaki että laki Suomen Pankista voitaisiin muuttaa yksinkertaisin enemmistöpäätöksin.

Rahalakia ei kuitenkaan tarvitse nyt muuttaa, koska Emu-hanke ei edellytä pankkivaltuustosta luopumista. Myöskään Euroopan rahainstituutti EMI ei ole edellyttänyt muutoksia.

Rahalakia on kuitenkin muutettava ennen tammikuun ensimmäistä päivää 1999. Siihen mennessä Suomen on sovitettava oma rahalakinsa Euroopan valuuttaunioniin Emuun. Päätös voidaan tehdä normaalissa lainsäätämisjärjestyksessä eli yksinkertaisella enemmistöpäätöksellä. Samoin tapahtuu Emuun liittymispäätös, jos Emun kolmas vaihe toteutuu ja Suomi täyttää liittymiskriteerit.

Rahalain muutos tuotaneen eduskuntaan vuoden kuluttua ensi keväänä.
(MTV3/Markku Pohjanmäki)

Huom! Uusi StreamWorks ohjelma valitsee nopeuden automaattisesti internetyhteytesi mukaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.