Millaisen lahjan voi antaa valmistuneelle? Veroasiantuntija muistuttaa, milloin lahjaveroa joutuu maksamaan

Veroasiantuntija muistuttaa lahjanantajia ottamaan selvää siitä, voiko valmistujaislahja aiheuttaa veroseuraamuksia.

Moni pohtii parhaillaan sopivaa lahjaa ylioppilaalle tai ammattiin valmistuvalle. Kerroimme aiemmin tapakouluttaja Mirva Saukkolan lahjavinkeistä.

Lahjansaajan maun ja tarpeen lisäksi on kuitenkin hyvä huomioida verotukselliset yksityiskohdat, muistuttaa Keskuskauppakamari tiedotteessaan.

Keskuskauppakamarin johtava veroasiantuntija Tomi Viitala toteaa tiedotteessa, että juhlittavalle voi antaa kalliimmankin lahjan ilman veroseuraamuksia, kunhan tietty summa ei ylity.

– Verottomia lahjoja voi antaa haluamalleen henkilölle alle 5 000 euron arvosta kolmen vuoden aikana. Lahjansaajan kolmen vuoden aikana samalta lahjanantajalta saamat lahjoitukset lasketaan yhteen, ja lahjaveroa joudutaan maksamaan vain, jos samalta henkilöltä saatujen lahjojen yhteenlaskettu arvo on vähintään 5 000 euroa.

Mitä katsotaan verovapaaksi "tavanomaiseksi koti-irtaimistoksi"?

Verovapaa lahja voi olla niin rahaa kuin vaikkapa pörssiosakkeita tai korujakin. Lahjanantajan ja -saajan sukulaissuhteellakaan ei ole väliä, kunhan lahja jää alle verotettavan määrän. Kaikki lahjat eivät kuulu lahjaverotuksen piiriin, sillä tavanomaista koti-irtaimistoa voi lahjoittaa verovapaasti, jos yksittäisen esineen arvo ei ole 4 000 euroa tai enemmän. 

– Tavanomaiseksi koti-irtaimistoksi katsotaan esimerkiksi huonekalut ja kodinkoneet. Sen sijaan arvokkaampia taideteoksia ei yleensä voida pitää tavanomaisena koti-irtaimistona, Viitala huomauttaa.

Verotonta on myös koulutusta, kasvatusta tai elatusta varten annetu lahja, jos lahjaa ei ole mahdollista käyttää mihinkään muuhun tarkoitukseen. Viitala nostaa esimerkiksi ulkomaisen oppilaitoksen lukukausimaksun suorittamisen vaikkapa kummilapsen puolesta. Tämä ei aiheuta veroseuraamuksia.

Katso myös videolta Mirva Saukkolan vinkit valmistujaisten lahjaetiketistä

Mitä valmistuvalle tai hääparille lahjaksi? Selvitimme lahjaetiketin salat 10:51
Mikä on sopiva lahja valmistuneelle? 

Lue myös:

    Uusimmat