Mainos

Radio: Ruotsi vakoili Venäjää

Ruotsin radion mukaan Ruotsi on vakoillut Venäjää aktiivisesti ainakin viime vuoteen saakka. Tiettävästi Ruotsin tavoitteena oli saada tietoja Venäjän aseteknologian salaisuuksista.

Ruotsi vakoili vielä viime vuoteen saakka hyvin aktiivisesti Venäjää, kertoi Ruotsin radio tänään. Tarkoituksena oli saada tietoja Venäjän huippusotilastekniikasta. Ruotsin puolustusvoimat halusi 90-luvun alussa tutustua Venäjän uusimpien sotilaskoneiden tutkajärjestelmiin. Näin haluttiin vaikeuttaa ruotsalaisten lentokoneiden paljastumista ja tarvittaessa häiritä Venäjän sotilastutkia.

Tiedot ilmenevät laajasta asiakirja-aineistosta, johon Ruotsin radion ajankohtaistoimitus Ekot on tutustunut. Ruotsin puolustusvoimien materiaalilaitos FMV käytti välikätenä pientä ruotsalaisyritystä, joka onnistui saamaan haltuunsa Venäjän sotilaallisia salaisuuksia.

Malmöläisen Claes Ebbe Alwénin yrityksellä Exicolla oli 20 vuoden kokemus kaupasta Neuvostoliiton kanssa ja oikeat suhteet. Alwénille oli kerran jopa tarjottu lentokonetta kaikkine varusteineen.

"Ostatko Mig-kaksysin"

- Muuan venäläinen tuli ja kysyi, ostaisimmeko mahdollisesti lentokoneen, MiG-29:n. Minusta se oli niin hauskaa, että enimmäkseen nauroin, Alwén kertoi.

Alwén soitti kuitenkin puolileikillään tuttavansa sukulaiselle, kenraalimajuri Bengt Östille ja tiedusteli puolustusvoimien kiinnostusta.

-Ei kestänyt kuin muutama päivä tai muutama tunti ennen kuin FMV:stä soitettiin. Puolustusvoimat ei ollut kiinnostunut juuri tarjotusta koneesta, mutta ymmärsi, että nyt oli löydetty mies, jolla oli oikeat suhteet. Kauppoihin päästiin helmikuussa 1995.

FMV:n ja Alwénin yrityksen välisen sopimuksen mukaan Ruotsia kiinnosti täydellinen tutkakalusto ja nimenomaan versio, jota ei ollut tarkoitettu vientiin. Selväkielellä kyse oli siis sotasalaisuuksista. Kaupalla oli FMV:n johtajien ja Ruotsin sotilasjohdon hyväksyminen ja laitteet toimitettiin myöhemmin samana vuonna.

Ruotsi on virallisesti sanonut kauppaa täysin lailliseksi, koska Ruotsin puolustusvoimat osti "mittauskalustoa". Asiakirjat todistavat kuitenkin, että kyseessä oli puhdas tiedusteluoperaatio. FMV ei halua vieläkään kertoa tarkemmin, mihin kaupalla pyrittiin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.