Mainos

Rabbe Grönblom: Minua ei hoidettu Suomessa – leikkaus Saksassa pelasti henkeni

Haimasyöpään sairastunut Rabbe Grönblom kertoo avoimessa haastattelussaan, että häntä ei suostuttu leikkaamaan Suomessa.

Lääkäriperheessä varttunut vaasalainen yrittäjä Rabbe Grönblom sanoo sairastuneensa pahimpaan mahdolliseen syöpään, haimasyöpään. Siihen sairastuu 1 000 suomalaista vuosittain.

– Täällä Vaasassa kerrottiin, ettei voida tehdään mitään, mutta voidaan laittaa lausunnolle Hyksiin. Sieltä tuli kirje, etteivät he leikkaa, muistelee Grönblom parin vuoden takaisia tapahtumia.

Sattuma puuttui asiaan ja Grönblomit kuulivat tuttavaltaan, että Heidelbergissä on maailman johtava haimakirurgi. Viikon kuluttua siitä Grönblom oli Saksassa leikattavana. 

– Hoito piti ensin maksaa ja vasta sitten pääsin sisään sairaalaan.  Olin siellä viisi viikkoa. Voi sanoa, että kaikki meni niin hyvin kuin voi mennä, toteaa Grönblom.

Grönblom kertoo, että hän sai jälkikäteen normaalin kelakorvauksen, noin 4 000 euroa, kun leikkaus maksoi kaikkinensa 90 000 euroa.

– Miksi Suomessa systeemi on sellainen, että pitää lähteä pois maasta ja kustantaa itse, että pääset takaisin maksamaan veroja, kummastelee Grönblom. 

Harvalla on varaa hoitoon ulkomailla

Harva suomalainen käyttää vielä mahdollisuutta terveyspalvelujen hakemiseksi Euroopasta.

Tänä vuonna 9000 potilasta oli hoidattanut itseään Euroopassa. He hakivat jälkikäteen 4,8 miljoonaa euroa korvauksia.

Kela-korvauksia maksettiin noin 700 000 euroa.

Matkakorvaukset jäävät potilaan itsensä maksettavaksi.

Suomalaiset hakevat useimmiten hoitoa Espanjasta, Virosta ja Kreikasta.

Lähde: Kela

Rabbe Grönblom on toipunut hyvää vauhtia ja hän on palaamassa työelämään. Hän saa viikoittain soittoja kohtalotovereiltaan, joilla ei ole varaa leikkaukseen.

– Kyllähän mulle tulee paha olo ja minä sanon, että kyllä tämän takia kannattaa myydä huvilansakin, että pääsee Heidelbergiin leikkaukseen. He toteavat, että tottakai,  jos olis vaan huvila mitä myydä, päättää Grönblom.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.