Rääpälepossu Paavo pelastui kuolemalta pienen kokonsa vuoksi – saa nyt masurapsutuksia eläinten turvakodissa: "Se on niin kuin pikkuvauva"

Söpöysvaroitus! Paavo-possu säästyi teuraaksi joutumiselta ja hyödyttömänä tappamiselta pienen kokonsa sekä onnenkantamoisen vuoksi 1:28
Videolla Paavo-possun arkisia, mutta sitäkin suloisempia askareita eläinten turvakoti Saparomäellä.

Paavo-possu säästyi teuraaksi joutumiselta ja hyödyttömänä tappamiselta pienen kokonsa sekä onnenkantamoisen vuoksi. Eläinten turvakotiin asumaan päätynyt nuori sika vaikuttaa tyytyväiseltä tilanteeseen, mutta toivoo tyttöystävää.

Paavo syntyi syyskuussa 2020 suomalaisella sikatilalla. Possu jäi kasvussa sisarustensa varjoon.

Sikala oli lopettamassa toimintansa ja etsi kotia Prinsessa-emakolle, joka oli voittanut ihmisen sydämen puolelleen. Porvoossa sijaitseva eläinten turvakoti Saparomäki tarjoutui ottamaan Prinsessan vastaan lisäten, että mukaan saisi pakata myös rääpälepossun.

Rääpälepossuilla tarkoitetaan kooltaan pieniksi jääviä possuja, jotka eivät kelpaa jatkokasvattamoon – sellaisia kuin Paavo. Tyypillisesti rääpälepossut tapetaan esimerkiksi lyömällä lekalla päähän tai paiskaamalla seinään, sanoo Saparomäen perustaja Eveliina Lundqvist, joka on ollut työharjoittelussa sikatilalla.

Kun sisarukset painoivat 20 kiloa, Paavo oli vasta kolmikiloinen. Rääpäleen takasorkka oli joutunut emän tallomaksi, mutta muuten porsas oli terve. Paavo pelastui teuraaksi joutumiselta ja kenties armollisemmalta äkkikuolemalta Saparomäen kädenojennuksen vuoksi.

Toipuminen alkoi pian, kun Paavo sai korvikemaitoa tuttipullosta. Nyt 40-kiloinen possupoika elelee mukavasti Saparomäellä ja etsii itselleen samankokoista tyttöystävää, jonka kanssa opetella sikojen kieltä.

Possu on kuin iso vauva

Rutiinit ovat sioille tärkeitä. Paavon päivät Saparomäellä koostuvat nukkumisesta, syömisestä sekä paikkojen tuhoamisesta. Possu on sisäsiisti, mutta sen uteliaisuus, oppimiskyky ja vilkkaus yhdistettynä voimakkuuteen aiheuttavat toisinaan päänvaivaa.

Lundqvist kertoo, että Paavo herää aamulla puoli seitsemän aikaan ja alkaa vaatia ruokaa. Aamiaisen jälkeen possu lähtee muiden turvakodin eläinten ruokintakierrokselle. Samalla Paavo pääsee toteuttamaan tarvettaan tonkia ja tutkia.

Ulkona piipahtamisen jälkeen Paavo ottaa päiväunet. Possun ollessa pieni Lundqvist nukkui sen vieressä, mutta nyt röhisijällä on iso koiranpeti takan tai patterin lämpimässä läheisyydessä. Lundqvist ei ole vielä raaskinut laittaa Paavoa yöksi possulaan.

Heräsikö possukuume?

Pienet possut ovat suloisia, mutta vaativia lemmikkejä, jotka kasvavat nopeasti isoiksi. Minipossukin voi kasvaa satakiloiseksi. Possua tai minipossua ei missään nimessä kannata ottaa pelkästään sisätiloissa pidettäväksi, sillä tonkiminen kuuluu sen perustarpeisiin.

Ennen possun tai minipossun hankintaa tulee perehtyä eläimin muihinkin elintapoihin. Possut esimerkiksi purevat, mikä voi aiheuttaa ongelmia lapsiperheissä. Teini-iän kiimassa possu voi käyttäytyä aggressiivisesti.

Tuotantosikoja koskevat lait ja asetuksen pätevät myös minipossujen kanssa. Possunomistajan on esimerkiksi rekisteröidyttävä sikatilalliseksi ja hankittava possulle lajitoveri.

Nokosten jälkeen koittaa jälleen ruokailuaika ja ulkoilu tai aktivointileluilla leikkiminen. Välillä Paavo koettelee ihmisten hermoja availemalla keittiön kaappeja, puskemalla nojatuoleja nurin ja järsimällä seiniä. Toisinaan hampaisin päättyy myös ihmisen käsi tai jalka.

Vielä ennen yöunille vetäytymistä Paavo syö illallisen. Kun väsynyttä possua rapsuttaa mahasta, se kellahtaa tyytyväisenä kyljelleen. Ilman masurapsutuksia Paavo ei malta käydä nukkumaan. Ihokontakti on possuille tärkeää.

– Se on niin kuin pikkuvauva. Possun kasvatus on hirveän paljon verrannollinen lasten kasvatukseen, rutiinit ja johdonmukaisuus ovat tärkeitä, Lundqvist sanoo.

Ihan pikkuinen vauva Paavo ei kuitenkaan enää ole. Kovimmassa kasvuvauhdissa possu kasvaa jopa kilon päivässä. Täysikasvuisena urossika voi painaa jopa 400 kiloa.

Tästä syystä Lundqvist on opettanut Paavoa esimerkiksi peruuttamaan ruokaa annettaessa. Toiveena on, etteivät kädet jäisi enää aikuisen sian torahampaiden väliin.

Paavo-possu etsii tyttöystävää

Alun perin Paavo otettiin turvakotiin sillä ajatuksella, että se löytäisi uuden kodin. Jatko riippuu siitä, miten Paavon kanssa menee ja tuleeko possu toimeen tulevien muiden sikojen kanssa.

Sillä sika tarvitsee seuraa myös omanlaisistaan. Saparomäellä on Paavon lisäksi yksi sika, jättiläismäinen Onni. Kaveriksi kaivattaisiin kuitenkin myös tyttöpossu.

Turhan tiukkoja vaatimuksia tyttöystäväehdokkaalle ei ole. Kunhan olisi suunnilleen samankokoinen ja vielä itsekin lapsi. Esimerkiksi rääpälepossut ja lopettavien sikaloiden pienehköt possut kelpaisivat hyvin.

– Tällä hetkellä näyttää, että Paavo saa ainakin toistaiseksi jäädä, varsinkin jos löytyy tyttöystävä, jonka kanssa menee hyvin, Lundqvist sanoo.

Pieni koko pelasti Paavon

Paavon sisarukset ovat todennäköisesti jo satakiloisia ja todennäköisesti jo teurastettu. Ennen teurastusta possut todennäköisesti asuivat melko virikkeettömissä ja ahtaissa oloissa kovalla betonilattialla, Lundqvist sanoo.

Teurasiässä possut ovat yhtä älykkäitä kuin 5-vuotiaat lapset. Seuratessaan Paavon aktiivisuutta Lundqvist ei voi olla miettimättä, mitä sikatilojen possut tekevät karsinoissaan.

Sika voi elää jopa 15-vuotiaaksi, jos sitä ei tapeta. Saparomäellä eleli kenties yksi Suomen vanhimmista isoista sioista: Lumme-possu ehti 13 vuoden ikään, kunnes se jouduttiin nukuttamaan ikiuneen 2021. Mummopossu kärsi nivelongelmista, sillä jalostuksen vuoksi sikojen jalat ovat liian pienet verrattuna valtavaan ruumiiseen.

Paavon kanssa pelastettu Prinsessa-possu kuoli sydänkohtaukseen tammikuussa vasta teini-ikäisenä.

– Eläinlääkäri sanoi, että se todennäköisesti johtui nopeasta kasvusta, joka taas johtuu jalostuksesta, Lundqvist kertoo.

Loppujen lopuksi pieni koko oli Paavon pelastus. Paavoa ei koskaan kuitenkaan laiteta teuraaksi, vaan se saa elää niin pitkään kuin terveyttä riittää.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Kuvat: Eläinten turvakoti Saparomäki/Erika Lindström

Lue myös:

    Uusimmat