Mainos

Raakaöljyn hinta laski

Öljyn hinta on hieman laskenut perjantaista jolloin sen hinta kohosi ylimmälle tasolle sitten Irakin sodan. Pohjanmeren öljynlaatu Brentin maanantain toimituksista maksettiin Lontoossa 23 senttiä tynnyriltä perjantaita vähemmän. Laskun syynä pidetään markkinoilla sitä että laskelmoivat sijoittajat korjaavat voittoja kotiin.

Öljynjalostamo

Raakaöljy on hieman halventunut perjantaista, jolloin sen hinta nousi ylimmälle tasolle sitten Irakin sodan. Pohjanmeren öljynlaatu Brentin maanantain toimituksista maksettiin Lontoossa 30,67 dollaria tynnyriltä eli 23 senttiä perjantaita vähemmän. Laskun syynä pidettiin markkinoilla lähinnä sitä, että spekulatiiviset sijoittajat korjasivat voittoja kotiin.

Nousupaineita öljyn hinnalle kuitenkin tuo lämmitysöljyn kysynnän kasvu talven lähestyessä sekä odotukset öljynviejämaiden järjestön Opecin tuotannonrajoituksista. Kansainvälinen energiajärjestö IEA on lisäksi toistuvasti varoittanut, että länsimaiden alhaiset öljyvarastot saattavat lisätä öljymarkkinoiden haavoittuvuutta.

Raakaöljyn hinta on viime aikoina liikkunut selvästi Opecin aiemmin asettaman tavoitetason yläpuolella. Siitä huolimatta järjestön taholta on viestitetty, että se aikoo toteuttaa aiemmin päätetyt tuotannonrajoitukset. Ensi vuonna Opecin puheenjohtajaksi nouseva Indonesian energiaministeri Purnomo Yusgiantoro vakuutti kuitenkin, että öljyn tämänhetkinen hintapiikki on väliaikainen ilmiö eikä Opec pyri pitämään hintoja pysyvästi näin ylhäällä.

Uutistoimisto Reutersin haastattelussa Yusgiantoro toisti lisäksi Opecin aiemman toiveen, että järjestön ulkopuoliset öljyntuottajamaat suostuisivat yhteistyöhön Opecin kanssa. Esimerkiksi Venäjä ja Norja ovat viime viikkoina torjuneet Opecin vaateet. Venäjän energiaministeri Igor Jusufov arvioi perjantaina, että Opecin tavoittelema hintataso on liian korkea ja vahingoittaa maailmantalouden kasvua.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.