Raaka-aineen arvo voi räjähtää pilviin – tästäkö Suomen huima vientihitti?

Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT:n mukaan villiruoasta voitaisiin tehdä entistä menestyvämpi vientituote Suomelle.

MTT:n mukaan villiruoan tuotteistaminen ja vienti esimerkiksi Aasian markkinoille on Suomessa vielä käyttämätön mahdollisuus. Kehittämiskeskus Oy Hämeen luotsaamassa Luontoinnovaatiot-projektissa kannustetaan kantahämäläisiä yrityksiä tuotteistamaan luonnonantimia aiempaa pitemmälle. MTT selvittää hankkeessa erityisesti villiruoan nykyistä tehokkaampaa hyödyntämistä.

– Tavoitteena on lisätä ja monipuolistaa Suomen luonnonantimien käyttöä. Esimerkiksi metsämarjoilla on menekkiä Aasiassa ja sienillä Keski-Euroopassa, mutta ne kannattaisi jalostaa tuotteiksi jo täällä, muistuttaa tutkija Erkki Vasara MTT:stä.

Myös villivihanneksia voitaisiin hyödyntää aiempaa tehokkaammin. Elintarvikkeissa voitaisiin käyttää esimerkiksi nokkosta ja vuohenputkea entistä runsaammin. Ulkomaan markkinoille kannattaisi Vasaran mukaan kaupata myös riistaa ja niin sanottuja vajaakäyttökaloja kuten särkeä ja lahnaa.

– Villiruoka voitaisiin yhdistää kansainvälisissä mielikuvissa Suomeen, esimerkiksi täkäläisiin matkailuelämyksiin, Vasara visioi.

Luontoinnovaatiot-hanke jatkuu kevääseen 2014.

Raaka-aineiden arvo voi satakertaistua

MTT:n erikoistutkija Pirjo Mattila nostaa hyödyntämättömiksi mahdollisuuksiksi myös esimerkiksi sienet, joista vain murto-osa noukitaan talteen. Mattilan mukaan Suomessa sienien ravitsemuksellista ja lääkkeellistä arvoa ei ole selvitetty nykymenetelmin.

– Aasiassa on tutkittu paljon sikäläisiä sieniä ja niiden vaikutuksia, esimerkiksi siitakesientä. Siellä sienet ovat arvossaan ja niistä tehdään lääkeuutteita ja -juomia, Mattila kertoo.

Mattilan mukaan suomalaisia metsäsieniä voitaisiin käyttää paitsi ravintona myös niiden terveysvaikutusten vuoksi. Samaan tapaan voitaisiin hyödyntää paljon tutkittuja ja terveysvaikutuksistaan tunnettuja marjoja.

– Marjoja kerätään edelleen vähän myyntiin ja ne viedään ulkomaillekin sellaisenaan. Olemme tyytyneet vain raaka-aineen tuottajiksi, kun pitäisi osata hyödyntää sitä pidemmälle, Mattila sanoo.

Kaukoidässä mustikkaa käytetään uutteena. Japanin markkinoita varten Suomesta viedyt mustikat jalostetaan Aasiassa antosyaanipillereiksi, joiden uskotaan parantavan hämäränäköä. Tällaisina erikoistuotteina raaka-aineiden arvo parhaimmillaan satakertaistuu.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat