Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Raaka-aineen arvo voi räjähtää pilviin – tästäkö Suomen huima vientihitti?

Colourbox
Julkaistu 03.09.2013 08:43

Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT:n mukaan villiruoasta voitaisiin tehdä entistä menestyvämpi vientituote Suomelle.

MTT:n mukaan villiruoan tuotteistaminen ja vienti esimerkiksi Aasian markkinoille on Suomessa vielä käyttämätön mahdollisuus. Kehittämiskeskus Oy Hämeen luotsaamassa Luontoinnovaatiot-projektissa kannustetaan kantahämäläisiä yrityksiä tuotteistamaan luonnonantimia aiempaa pitemmälle. MTT selvittää hankkeessa erityisesti villiruoan nykyistä tehokkaampaa hyödyntämistä.

– Tavoitteena on lisätä ja monipuolistaa Suomen luonnonantimien käyttöä. Esimerkiksi metsämarjoilla on menekkiä Aasiassa ja sienillä Keski-Euroopassa, mutta ne kannattaisi jalostaa tuotteiksi jo täällä, muistuttaa tutkija Erkki Vasara MTT:stä.

Myös villivihanneksia voitaisiin hyödyntää aiempaa tehokkaammin. Elintarvikkeissa voitaisiin käyttää esimerkiksi nokkosta ja vuohenputkea entistä runsaammin. Ulkomaan markkinoille kannattaisi Vasaran mukaan kaupata myös riistaa ja niin sanottuja vajaakäyttökaloja kuten särkeä ja lahnaa.

– Villiruoka voitaisiin yhdistää kansainvälisissä mielikuvissa Suomeen, esimerkiksi täkäläisiin matkailuelämyksiin, Vasara visioi.

Luontoinnovaatiot-hanke jatkuu kevääseen 2014.

Raaka-aineiden arvo voi satakertaistua

MTT:n erikoistutkija Pirjo Mattila nostaa hyödyntämättömiksi mahdollisuuksiksi myös esimerkiksi sienet, joista vain murto-osa noukitaan talteen. Mattilan mukaan Suomessa sienien ravitsemuksellista ja lääkkeellistä arvoa ei ole selvitetty nykymenetelmin.

– Aasiassa on tutkittu paljon sikäläisiä sieniä ja niiden vaikutuksia, esimerkiksi siitakesientä. Siellä sienet ovat arvossaan ja niistä tehdään lääkeuutteita ja -juomia, Mattila kertoo.

Mattilan mukaan suomalaisia metsäsieniä voitaisiin käyttää paitsi ravintona myös niiden terveysvaikutusten vuoksi. Samaan tapaan voitaisiin hyödyntää paljon tutkittuja ja terveysvaikutuksistaan tunnettuja marjoja.

– Marjoja kerätään edelleen vähän myyntiin ja ne viedään ulkomaillekin sellaisenaan. Olemme tyytyneet vain raaka-aineen tuottajiksi, kun pitäisi osata hyödyntää sitä pidemmälle, Mattila sanoo.

Kaukoidässä mustikkaa käytetään uutteena. Japanin markkinoita varten Suomesta viedyt mustikat jalostetaan Aasiassa antosyaanipillereiksi, joiden uskotaan parantavan hämäränäköä. Tällaisina erikoistuotteina raaka-aineiden arvo parhaimmillaan satakertaistuu.

(MTV3)

Lisää aiheesta:

Suomalaiskeksintö voi osoittautua mullistavaksi – tässäkö ratkaisu sairaalabakteeriongelmaan?"Istumme aarrearkun päällä" – Lapin marjat ovat parempia selkeästä syystäBiotekniikkaa, sateliitteja ja proteiinia ilmasta – näin suomalaiset startup-yritykset mullistavat ruokateknologiaaSipoon koululaiset keräsivät villiyrttejä paikalliselle ravintolalle – metsäruualle on kehitetty oma markkinapaikkaStartup-yrittäjä povaa Suomen seuraavaa vientihittiä: "Kasvatetaan niitä kanervan oksilla tai jotain vastaavaa"Suomen metsien superfoodista povataan uutta vientitoivoa: Suuri kysyntä maailmalla!
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • 08:41
    Ravitsemus

    Kuitulisiin liittyy harhakäsitys – Hanna Partanen muistuttaa: "Ei todellakaan valitettavasti niin ole"

  • 06:37
    Asian ytimessä.doc

    Työpaikka, parisuhde ja terveys – Juho-Pekka menetti kaiken lyhyessä ajassa

  • Eilen19:08
    Silmäsairaudet

    Inhottavasta silmäongelmasta ei kostutustipoilla pääse eroon

  • Eilen18:15
    Kuohuviini

    Yleellisen samppanjapullon historia yllättää: "Ei voi kätkeä pommia"

  • Eilen17:15
    Juomat

    Kuinka kauan avattu glögi säilyy? Vastaus saattaa yllättää