Mainos

Raahen kaksoismurhasta syytetty puhui vasta äskettäin kuulusteluissa – paljasti mihin piilotti käyttämänsä teräaseen

1:02

Kahdesta murhasta syytetty 43-vuotias raahelaismies alkoi vasta äskettäin puhua kunnolla poliisikuulusteluissa. Mies oli tutkinnan aikana pitkään vaitonainen.

– Syytetty ei aluksi avannut näitä tekoja lainkaan. Poliisi on joutunut tekemään erittäin laajan ja perusteellisen tutkinnan, jossa on selvitetty syytetyn elämää, kihlakunnansyyttäjä Emilia Mourujärvi kertoi.

Syytetty mies paljasti poliisille vasta hiljattain sen, mihin hän laittoi henkirikoksissa käyttämänsä teräaseen.

– Hän kertoi tekovälineestä vasta nyt kuulusteluissa ja tekoväline löydettiin viime viikolla järven pohjasta sukeltajien avustuksella. Hän heitti sen sinne henkirikosten jälkeen, Mourujärvi sanoi.

Samanlainen tekotapa

Henkirikostutkinta käynnistyi viime syyskuussa sen jälkeen, kun ohikulkija löysi nuoren naisen ruumiin 16. syyskuuta tyhjältä tontilta.

Nainen oli saanut surmansa kolme päivää aiemmin. Tekijästä ei ollut tuossa vaiheessa mitään tietoa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Muutamaa päivää myöhemmin Raahen Piehingistä omakotitalosta löytyi 65-vuotias nainen kuolleena. Nainen löytyi omasta kodistaan. Tutkinnassa selvisi, että nainen oli saanut surmansa 17. syyskuuta.

Kummassakin henkirikoksessa oli käytetty samanlaista tekotapaa. Molemmat naiset olivat kuolleet rintakehään ja selkään kohdistuneisiin teräaseen lyönteihin. Naisia oli myös kuristettu.

– Poliisi alkoi perata tekoja ja pian selvisi, että syytetyn miehen oli havaittu kävelevän Raahen keskustassa lähellä tyhjää tonttia nuoren naisen henkirikoksen aikaan, syyttäjä kertoi.

Uhrit muistuttivat toisiaan

Syytetty mies saatiin kiinni Uudestakaupungista, missä hän oli majoittunut hotelliin 19. syyskuuta.

– Syytetyn mielenlaatu on ollut väkivaltaan viehtynyttä jo tovin aikaa ennen tekoja. Hän on aikonut toteuttaa väkivaltateon, henkirikoksen. Ensimmäinen uhri oli sattumanvarainen, mutta hän oli menossa kohti tällaista tekoa jo pidemmän aikaa, Mourujärvi luonnehti.

Syyttäjän mukaan teko oli harkittu eikä teoissa ollut mitään yllättävää miehen ajatuksiin nähden.

Esitutkinnan aikana poliisi alkoi epäillä miehen levittäneen hi-virusta. Mies oli harrastanut suojaamatonta seksiä ihmisten kanssa, vaikka tiesi olevansa hiv-positiivinen.

Poliisi pyysikin julkisuudessa miehen kanssa sukupuoliyhteydessä olleita henkilöitä ottamaan yhteyttä. Poliisi sai useita yhteydenottoja.

Syyttäjän mukaan miehen uhrit muistuttivat toisiaan.

– Kaikki naisuhrit olivat hyvin pieniä, laihoja ja tietyn ulkomuodon omaavia naisia.

Äiti pelkäsi poikaansa

65-vuotiaan naisen omaisten avustajan mukaan äiti oli pelännyt poikaansa jo jonkin aikaa ennen henkirikosta.

Äiti oli vaihtanut lukot taloonsa Raahen Piehingissä hieman ennen tekoa. Hän oli myös kieltänyt kaikkia antamasta talon avaimia pojalleen.

Mies puukotti äitiään ja kuristi häntä vielä lopuksi.

– Kun nainen on ollut jo maassa täysin puolustuskyvyttömänä, syytetty on mennyt hänen päälleen ja kuristanut vielä häntä. Se osoittaa sitkeää surmaamistarkoitusta. Nainen on jo lähes kuollut, niin häntä edelleen toisella tekotavalla pyritään saamaan hengiltä, naisen omaisten asianajaja Eeva-Leena Wendelin kertoi.

Hoidettavana sairaalassa

Puolustuksen mukaan mies ei tehnyt henkirikoksia vakaasta harkinnasta.

– He lähtivät yhdessä baarista naisen kanssa, menivät tontille ja siellä syytetty toteutti teon hetken mielijohteesta, miehen asianajaja Pasi Leinonen kertoi.

Avustajan mukaan syytetty on ollut hoidettavana terveydentilansa vuoksi Turun vankimielisairaalassa jo huhtikuun puolivälistä saakka. Mies on nytkin siellä ja osallistuu istuntoon videoyhteyden välityksellä.

– Sairaalan vastuuhenkilöt ovat vakaasti sitä mieltä, että miehen terveydentila tekoaikana ja jo pitempään ennen sitä on ollut sellainen, että hän on ollut kykenemätön ymmärtämään tekonsa tosiasiallista luonnetta, Leinonen sanoi.

Asianajajan mukaan miehellä ei ollut kykyä säädellä käyttäytymistään.

– Syytetyn mukaan teoissa ei ole ollut etukäteissuunnittelua, jota voitaisiin pitää vakaana harkintana. Hänellä on ollut määrätyistä syistä joitakin ajatuksia, mutta ne ovat olleet abstraktin oloisia, eikä niitä voida pitää tosiasiallisena harkintana.

Puolustus pyytää miehelle mielentilatutkimusta.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja