Koululaiset löysivät miehen ruumiin Kouvolasta tien pientareelta elokuussa 2015 – näin poliisi pääsi murhaajien jäljille: "Motiivina oli kosto"

Koululaiset löysivät Kouvolan tienvarsimurhan uhrin elokuussa 2015 - näin poliisi selvitti julman rikoksen 10:08
Kouvolan tienvarsimurhasta tuomittiin kaksi miestä elinkautiseen vankeuteen hovioikeudessa. Tutkinnanjohtaja kertoo Rikospaikassa, miten epäiltyjen jäljille päästiin.

Kouvolan Saarennonväylän varrelta löytyi ruumis elokuun 20. päivä 2015. Kaksi koulumatkalla ollutta lasta havaitsi miehen makaavan tien pientareella. Lapset soittivat vanhemmilleen, jotka ilmoittivat asiasta hätäkeskukseen puoli yhdeksän aikaan aamulla. Uhrin pelastamiseksi ei kuitenkaan ollut enää mitään tehtävissä.

Poliisi alkoi heti tutkia tekoa henkirikoksena.

– Ruumiissa oli ulkoisen väkivallan merkkejä ja verta näkyvissä. Häntä oli ammuttu ylävartaloon useita kertoja, jutun tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Kimmo Huhta-aho keskusrikospoliisista kertoo Rikospaikassa.

Uhrin henkilöllisyys selvisi poliisille vasta seuraavana päivänä kiireellisen oikeuslääketieteellisen ruumiinavauksen yhteydessä. Hän oli 27-vuotias mies.

Ilmapiiri oli uhkaava

Poliisitutkinnassa selvisi nopeasti, että henkirikosta edeltäneet tapahtumat olivat alkaneet muualla kuin ruumiin löytöpaikalla.

– Tekotapa viittasi siihen, että suunnitelmaa on ollut ja tahtotila on ollut voimakas. Murha oli alusta asti teon rikosnimike, Huhta-aho kertoo.

Uhrin henkilöllisyyden selvittyä poliisi tutki hänen taustojaan ja kuuli hänen lähipiiriään. Selvisi, että mies oli viettänyt kuolemaansa iltaa eräässä kerrostaloasunnossa Kouvolan keskustassa. Paikalla oli ollut yhteensä kahdeksan henkilöä. Heidän kuulemistensa kautta poliisille selvisi, keitä asunnolla oli käynyt surmaillan aikana ja keitä teosta oli syytä epäillä.

– Asunnolla uhria oli lyöty nyrkillä päähän ja hän oli saanut luodin olkapäähän, ennen kuin tekijät ja uhri poistuivat kolmisin asunnosta.

Ilmapiiri asunnossa oli ollut erittäin uhkaava.

– Siitä kertoivat tekijöiden kehonkieli, määrätietoisuus, kaikki komentelu, aseen esillä pitäminen. Tekijät poistivat uhrin seitsemässä minuutissa sieltä asunnosta.

Tallentuivat valvontakameroihin

Kerrostalon ulkopuolella olleista valvontakameravideoista oli poliisille paljon apua tutkinnassa. Tekijät ja uhri tallentuivat kameroihin, kun he poistuivat asunnosta. Uhri käveli ulos omin jaloin, mutta hänen vasen kätensä oli ampumisen takia täysin toimintakyvytön.

– Videolla näkyy hyvin hänen alisteinen asemansa, Huhta-aho kuvailee.

Tekijät ja uhri eivät olleet koskaan aiemmin tavanneet toisiaan.

– Henkirikoksen motiivina oli kosto. Selvisi, että uhri oli aiemmin yllyttänyt murhasuunnitelman laatineen miehen tyttöystävän käyttämään huumeita.

Epäiltyjen nimet olivat poliisin tiedossa jo kaksi päivää murhan jälkeen, mutta kiinniotoissa kesti. Kummallakin epäillyistä oli entuudestaan rikostaustaa. 

Ensimmäisenä otettiin kiinni mies, joka myönsi ampuneensa uhrin. Toisen epäillyn tavoittamisessa kesti yli kuukausi, koska hän oli paennut teon jälkeen ulkomaille. Mies jäi lopulta kiinni Saksassa. Suomeen hänet saatiin vasta joulukuussa, kun henkirikoksesta oli kulunut jo yli kolme kuukautta.

Tuomio koveni hovissa

Poliisitutkinnassa ei koskaan saatu täyttä varmuutta siihen, missä uhri tarkalleen ammuttiin kuoliaaksi. Uhria oli ammuttu kaiken kaikkiaan kolme kertaa selkään ja kerran olkapäähän.

Ruumiin löytöpaikan lähistöllä asunut sivullinen kuuli yöllä kolme laukausta. Löytöpaikalta ei löytynyt etsinnöissä kuin yksi luoti.

Käräjäoikeudessa teko katsottiin tapoksi. Ampujaksi todettu Esa Antero Pajuvesi tuomittiin 11 vuoden vankeuteen. Toinen tekijä, Ville Juhani Tohka, tuomittiin vain törkeästä pahoinpitelystä 3,5 vuoden vankeuteen.

Tutkinnanjohtaja ja syyttäjä olivat ymmällään käräjäoikeuden ratkaisusta. Syyttäjä terävöittikin sanomaansa hovioikeuteen.

– Halusimme tuoda esille se, että ilman tämän toisen tekijän tahtotilaa tätä tekoa ei olisi ikinä tapahtunut, Huhta-aho sanoo.

Hovioikeus tuomitsi kummatkin miehet murhasta elinkautiseen vankeuteen. Poliisin näkökulmasta toinen miehistä oli yllyttäjä ja toinen teon toteuttaja.

Murhassa käytetty 9 millinen pistooli ei löytynyt tutkinnan aikana, mutta se löytyi vuosia myöhemmin toisen, huumeisiin liittyvän rikosjutun yhteydessä.

Katso yllä olevalta videolta juttu siitä, miten poliisi löysi murhasta epäillyt ja miten tutkinnanjohtaja luonnehti Kouvolan tienvarsimurhaa tekona.

Lue myös:

    Uusimmat