Pyysikö Bolsonaro Brasilian presidenttinä ollessaan hakkeria näpelöimään äänestyskonetta? Todistajalausunto voi ajaa Bolsonaron vaikeuksiin

Syytteet uhkaavat "tropiikin Trumpia" – Brasilian ex-presidentin epäillään pyytäneen hakkeria tunkeutumaan äänestysjärjestelmään 6:50
Syytteet uhkaavat "tropiikin Trumpia" – Brasilian ex-presidentin epäillään pyytäneen hakkeria tunkeutumaan äänestysjärjestelmään.

Uhka rikossyytteistä Brasilian entistä presidenttiä Jair Bolsonaroa vastaan kasvaa, kun hänen epäillään pyytäneen hakkeria tunkeutumaan maan sähköiseen äänestysjärjestelmään osoittaakseen sen haavoittuvuuden. Toisessa tapauksessa Bolsonaron epäillään liittyvän ulkovalloilta lahjoiksi saamiensa korujen jälleen myyntiin välikäden avulla.  

Elektronisten äänestyslaitteiden syyttäminen vaalitappiosta kuulostaa tutulta. 

Yhdysvalloissa niissä näki mätää Donald Trump, vailla todisteita. Brasiliassa tropiikin Trumpiksikin sanottu äärioikeistolainen Jair Bolsonaro syyttää hänkin sähköistä äänestysjärjestelmää, yhtä vähällä näytöllä kuin Trump avustajineen.

Bolsonaro hävisi presidentinvaalien toisen kierroksen vasemmistolaiselle Luiz Inácio Lula da Silvalle viime lokakuussa niukasti alle kahdella prosenttiyksiköllä. Bolsonaro, toiselta nimeltään Messias, ei ole myöntänyt tappiotaan.

Kesäkuun lopulla Brasilian korkein vaalituomioistuin asetti 68-vuotiaalle Bolsonarolle kahdeksan vuoden kiellon osallistua liittovaltion, osavaltion tai kuntatason vaaleihin. 

Oikeusistuin katsoi, että vihjailuillaan Bolsonaro horjutti kansalaisten luottamusta vaalijärjestelmään. Lisäksi Bolsonaro oli valjastanut hallintokoneistoa vaalikampanjointiinsa. 

"Bolsonaro antoi minulle vapaat kädet"

Nyt kongressin kuultavana ollut tietokoneohjelmoija Walter Delgatti kertoi parlamentaarikoille, että Bolsonaro oli viime vuonna pyytänyt häntä tunkeutumaan äänestyslaitteisiin.

– Hän (Bolsonaro) antoi minulle vapaat kädet toimia äänestyslaitteiden kanssa. Ajatus oli tunkeutua äänestyskoneelle… jotta voin asentaa siihen sovellukseni ja osoittaa ihmisille, että on mahdollista painaa yhtä äänestysnappia, ja tulos meneekin toiselle ehdokkaalle, Delgatti kertoi uutistoimisto Reutersin mukaan. 

Delgattin mukaan hän ei koskaan onnistunut hakkeroinnissaan, mutta sai kertomansa mukaan 40 000 realin eli noin 7 400 euron palkkion. 

Summan hän sanoo saaneensa konservatiivisen PL-puolueen kansanedustajalta Carla Zambellilta, joka järjesti Delgattin tapaamisen Bolsonaron kanssa. PL:n kunniapuheenjohtaja on Jair Bolsonaro. 

Bolsonaro kiistää kaikki syytökset, mutta sanoo tavanneensa Delgattin. 

– Tapasimme, ja lähetin hänet keskustelemaan puolustusministeriöön teknisille asiantuntijoille. Hän kävi siellä, ja asia jäi siihen, Bolsonaro kertoi paikalliselle radiolle Reutersin mukaan.

Satoja ex-presidentti Jair Bolsonaron kannattajia tunkeutui parlamenttiin 2:30
Satoja ex-presidentti Jair Bolsonaron kannattajia tunkeutui tammikuussa parlamenttiin.

Lähipiirilähde: Syytös voi olla tuhoisa

Kongressin kuultavana ollut Delgatti muisti tapaamisen toisin. Hänen mukaansa silloinen presidentti kehotti häntä kääntymään puolustusministeriön asiantuntijoiden puoleen, ja sanoi armahtavansa Delgattin, jos tämä tuomittaisiin teosta. 

Bolsonaron juristit puolestaan sanovat, että Delgatti esitti väärää tietoa, ja syyllistyi samalla herjaukseen. Toisin sanoen, he sanoivat ryhtyvänsä oikeudellisiin toimenpiteisiin. 

Bolsonaron leirin hyökkäävälle asenteelle on syynsä. Bolsonaroa lähellä olevan lähteen mukaan Delgattin syytökset ovat ”tuhoisia”. Lähteen mukaan Bolsonaron pidätysmääräys on lähellä, mikäli Delgatti puhuu totta.  

Hakkeri Delgatti kerto lausunnossaan kongressissa myös, että Bolsonaro oli sanonut hänelle puhelimessa, että Bolsonaron leiristä oli ryhdytty salakuuntelemaan korkeimman oikeuden tuomaria Alexandre de Moraesia.  De Moraes on johtanut tutkimuksia Bolsonaron väitettyä hyökkäystä äänestysjärjestelmää kohtaan. 

Bolsonaron vapaalla jalalla olon kannalta viikon toinen huono uutinen oli, kun nyt vankilassa istuva entinen adjutanttinsa, everstiluutnantti Mauro Cid aikoo avata suunsa.

Käskikö Bolsonaro myydä lahjakorut?

Veja-lehden mukaan Cid aikoo tunnustaa, että hän oli osallisena myymässä presidentin ulkovalloilta lahjoina saamia koruja, ja sen jälkeen siirtämässä myyntirahoja Bolsonaron tilille. 

Cidin mukaan hän toimi Bolsonaron käskystä, ja aikoo nimetä ex-presidentin suunnitelmaan aivoiksi. Kyse on julkisvallan varojen hyödyntämisestä omaksi eduksi. 

Vejan mukaan Cid on päättänyt paljastaa asian, koska viranomaisilla on häntä vastaan paljon todistusaineistoa.

Bolsonaro poistui Brasiliasta Floridaan päivää ennen virkakautensa päättymistä vuoden vaihteessa.

Lähes päivälleen kaksi vuotta sen jälkeen, kun Donald Trumpin kannattajat tunkeutuivat loppiaisena 2021 Yhdysvaltain kongressiin, Bolsonaron kannattajat imitoivat tapahtumia Washingtonissa.

He tunkeutuivat pääkaupungissa Brasíliassa presidentinpalatsiin, kongressiin ja korkeimman oikeuden rakennukseen, tarkoituksenaan kaataa Lula ja palauttaa Bolsonaro presidentiksi. Bolsonaro tuomitsi hyökkääjät. 

Oikeusviranomaiset kuitenkin ovat tutkineet, rohkaisiko hän kannattajiaan valtaamaan jättivaltion tärkeimmät viralliset rakennukset. 

Bolsonaroa syytettiin viime vuonna myös koronapandemian huonosta hoidosta maassaan. Hän tunnetusti väheksyi virustautia, nimitti sitä ”pikkuflunssaksi”, ja kehotti ihmisiä ulos ilman maskeja. 

Kongressin asettamasta yhdeksästä covid-teemaisesta syytekohdasta syyttäjä päätti kuitenkin hylätä viisi. 

Bolsonaro palasi maaliskuussa Floridasta kotimaahansa, missä hänellä on yhä suuri uskollinen kannattajakuntansa.

Lue myös:

    Uusimmat