Pyyntö selvittää koronaviruksen synty johti kansainväliseen selkkaukseen – Australia vaatii Kiinaa selittämään "uhkauksen talouspakotteista"

Koronaviruspandemian syntypaikaksi epäiltyjä tuoretoreja avataan jälleen Wuhanissa 1:36
Koronaviruspandemian lähtöpaikaksi arveltuja tuoretoreja avataan jälleen Wuhanissa.

Australia on pyytänyt Kiinan suurlähettilästä selittämään tämän “uhkauksen talouspakotteista”, kertoo uutistoimisto Reuters. Lausunto oli vastaus Australian julkiselle pyynnölle selvittää koronaviruksen synty ja leviäminen kansainvälisesti.

Australian esittämä selvitys pandemian synnystä on suututtanut maan suurimman kauppakumppani Kiinan. Vallalla olevan käsityksen mukaan koronavirus aloitti leviämisensä Wuhanin kaupungista viime joulukuussa.

Kiinan Australian-suurlähettiläs Cheng Jingye sanoi eilen lehtihaastattelussa, että kiinalaiskuluttajat voisivat boikotoida australialaistuotteita ja -palveluita vastalauseena.

Australian kauppaministeri Simon Birmingham huomautti tähän, että Australia on Kiinalle elintärkeä toimittaja, ja että Australian resurssit ovat mahdollistaneet ison osan Kiinan tuotannon kasvusta ja kehityksestä.

Birmingham sanoi myös, että Australia on soittanut suurlähettiläälle ja vaatinut boikottipuheista selitystä.

– Australia ei aio vaihtaa poliittisia näkökantoja suuriin kansanterveydellisiin kysymyksiin talouspakotteiden ja uhkausten pelossa, hän sanoi ABC:lle.

Tyly torjunta

Kiinan suurlähetystö julkaisi tiivistelmän keskustelusta nettisivuillaan. Sen mukaan suurlähettiläs Cheng oli “tylysti torjunut Australian esittämän huolen”.

– Sitä faktaa ei voi peittää, että ehdotus on poliittinen liike, sanoi Cheng.

Chengin lausunnon sanankäänteet eivät peitelleet Kiinan tiukan torjuvaa asennetta koronaviruksen synnyn tutkimiseen.

– Australia itkee viinin perään ja myy etikkaa.

Kiinan ulkoministeriön tiedottajan mukaan suurlähettiläs Chengin lausunto ei ollut uhkaus pakotteista.

– Kiinan suurlähettiläs vain sanoitti tuntoja kiinalaisilta, jotka eivät hyväksy tiettyjä Australian viime aikoina tekemiä vääryyksiä.

Lue myös:

    Uusimmat