WHO:n tutkijaryhmä wuhanilaisessa viruslaboratoriossa – Trumpin mielestä kyseessä oli koronaepidemian alkupiste

WHO:n tutkijoita matkusti Wuhaniin tutkimaan koronaviruksen alkuperää 2:00
WHO:n tutkijoita matkusti Wuhaniin tutkimaan koronaviruksen alkuperää

Maailman terveysjärjestön WHO:n tutkijaryhmä on päässyt vierailemaan Kiinan Wuhanissa sijaitsevassa virustutkimuslaboratoriossa, jota on joillakin tahoilla spekuloitu koronapandemian alkulähteeksi.

Ryhmän edustajat kuitenkin korostivat medialle, ettei vierailulta odoteta mitään ratkaisevia tietoja viruksen alkuperästä.

–  On hyvin epätodennäköistä, että näin lyhyellä vierailulla saisimme kovin syvällisen näkemyksen tai varmoja vastauksia viruksen alkuperästä, sanoi ryhmän jäsen Hung Nguyen-Viet uutistoimisto AFP:lle.

WHO:n vierailua seurataan tarkkaan, koska kesti kauan, ennen kuin Kiina suostui sen järjestämiseen. Varsinkin Yhdysvallat on kuukausien ajan vaatinut riippumatonta selvitystä koronapandemian synnystä. Entinen presidentti Donald Trump ja entinen ulkoministeri Mike Pompeo väittivät pandemian alkuvaiheessa toistuvasti, että virus olisi päässyt karkuteille Wuhanin laboratoriosta. Todisteita tälle syytökselle ei ole ilmaantunut.

WHO:n ryhmä saapui Kiinaan 14. tammikuuta kuukausia kestäneiden neuvottelujen jälkeen. Kahden viikon karanteenin jälkeen he aloittivat selvitystyönsä viime viikolla. Ryhmä on tavannut paikallisia tutkijoita ja vieraillut eri kohteissa, kuten villieläimiä myyneellä torilla, jolla virus on saattanut siirtyä lepakoista ihmisiin.

–  Kävimme torilla, katselimme paikkoja ja kyselimme. Keskustelimme ihmisten kanssa, jotka olivat keränneet torin lattialta näytteitä, joista myöhemmin löytyi virusta. Tämän kaltainen informaatio on hyvin tärkeää, sanoi ryhmään kuuluva Peter Daszak Sky Newsille.

Daszakin mukaan Kiina on ollut hyvin avulias ja jakanut avoimesti tietoa, jota ei ole ennen nähty maan ulkopuolella.

Lue myös:

    Uusimmat