Yhdysvaltain salainen tiedusteluraportti: Kiina kaunistelee koronalukujaan – Kiina: "Kommentit julkeita ja moraalisesti vastenmielisiä"

1:39

Yhdysvaltalaisen tiedusteluraportin mukaan Kiinan ilmoittamat koronavirustartunta- ja kuolleisuusluvut ovat todellisuutta alhaisemmat. Raportista kertoi uutistoimisto Bloomberg. Kiina pitää väitettä moraalisesti vastenmielisenä.

Tiedustelutahojen lisäksi Kiinan virallisia lukuja ovat kyseenalaistaneet jotkut poliitikot, kuten edustajainhuoneen ulkoasiainvaliokunnan jäsen, republikaaneja edustaja Michael McCaul. Uutistoimisto Reutersin mukaan McCaul on pyytänyt ulkoministeriötä tutkimaan Kiinan viranomaisten toimia pandemiaan liittyen.

Kiina kiistää jyrkästi raportin väitteet.

–Ymmärrämme Yhdysvaltain kokemat vaikeudet ja paineen koronaviruksen kanssa, ja samastumme täysin siinä mitä he (Yhdysvallat) käyvät läpi. Haluaisimme antaa tukea ja apua omien kykyjemme mukaan. Mutta yhdysvaltalaisten poliitikkojen kommentit ovat julkeita ja moraalisesti vastenmielisiä, vastaa Kiinan ulkoministeriön tiedottaja Hua Chunying.

Koronaviruspandemia sai oletettavasti alkunsa Hubein maakunnassa Kiinassa. Tartuntojen ilmaantuessa Hubeissa viranomaiset aluksi tukahduttivat tietoja tartunnoista viiikkokaupalla, joten epäilyksiä Kiinaa kohtaan maailmalla yhä on.

Kiinan presidentin Xi Jinpingin kanssa viime perjantaina puhelimitse keskustellut presidentti Donald Trump sanoo, ettei ole lukenut raporttia.

Lehdistötilaisuudessa hän kuitenkin kommentoi Kiinan lukuja varovasti arvostellen.

– Kiinan luvut näyttävät olevan hieman alakanttiin. Ja olen kiltti kun sanon niin, suhteessa siihen mitä olemme todistaneet ja on raportoitu. Mutta puhuin aiemmin Xin kanssa, en niinkään luvuista vaan mitä he ovat tehneet ja tekevät. 

Yhdysvallat on Trumpin johdolla käynyt kauppasotaa Kiinan kanssa, mutta nyt hän toppuutteli  tilannetta.

– Kiina ostaa meiltä, kun tilanne tasaantuu. Kuluneen kuukauden tapahtumat ovat jonkinmoinen este, mutta he ostavat 250 miljardilla dollarilla tuotteitamme.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja