Pystyykö Putin pakottamaan Valko-Venäjän Lukašenkan sotatoimiin? – "Se on avoin kysymys"

Lukashenka tietää, että useimmat valkovenäläiset eivät tue joukkojen lähettämistä.

Valko-Venäjä on toiminut astinlautana Venäjän hyökkäykselle Ukrainaan, mutta Valko-Venäjän itsevaltainen johtaja Aljaksandr Lukashenka on toistaiseksi välttänyt maansa suoran osallistumisen Ukrainan sotaan.

Tarkkailijat korostavat, että loppua Venäjän viisi kuukautta kestäneelle sotakampanjalle Ukrainassa ei ole näköpiirissä, eivätkä sulje pois, että myös Valko-Venäjä saattaa vielä joutua vedetyksi mukaan.

Carnegien ajatuspajan CEIPin tutkija Artyom Shraibman sanoo, että Lukashenka on erittäin tietoinen siitä, että useimmat valkovenäläiset eivät tue maan joukkojen lähettämistä Ukrainaan.

Tuo ei Shraibmanin mukaan kuitenkaan tarkoita, etteikö Venäjän presidentti Vladimir Putin yritä painostaa Lukashenkaa tai ettei Valko-Venäjä liity hyökkäykseen tulevaisuudessa.

–  Mihin Putin pystyy? Pystyykö hän pakottamaan Lukashenkan liittymään sotatoimiin? Se on avoin kysymys, tutkija sanoo.

Tasapainoilua

Valko-Venäjän presidentti on pyrkinyt mainostamaan itseään Putinin uskollisimpana liittolaisena. Hän toivotti Venäjän joukot tervetulleiksi sotaharjoitusten varjolla ennen kuin Moskova aloitti hyökkäyksensä Ukrainaa vastaan. Lukashenka on myös väittänyt, että jos Venäjä ei olisi puuttunut asiaan, Ukraina olisi hyökännyt Valko-Venäjälle.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi aiemmin tässä kuussa, että Ukraina ei usko Valko-Venäjän tulevan vedetyksi mukaan Ukrainan sotaan.

–  Mutta provokaatioita on ja tulee olemaan, Zelenskyi sanoi.

Asiantuntijoiden mukaan jännitteet Ukrainan ja Valko-Venäjän välillä ovat Ukrainan sodan jatkuessa kasvaneet.

Heinäkuun alussa Lukashenka väitti, että hänen armeijansa oli ampunut alas Ukrainasta Valko-Venäjälle ammuttuja ohjuksia ja vannoi reagoivansa "välittömästi" kaikkiin naapurimaan iskuihin.

Heikko ja kokematon armeija

Shraibmanin mukaan Valko-Venäjän armeija ei kykenisi todennäköisesti lisäämään oleellisesti hyökkäysvoimaa Ukrainaa vastaan.

–  On paljon järkevämpää pitää sotilaat rajalla, pitää ukrainalaiset valppaina, kuin siirtää Valko-Venäjän muutamat pataljoonat sotaan.

Venäläinen sotilasanalyytikko Aleksandr Hramtshikhin teki samanlaisen huomion, kun hän päätteli, että Valko-Venäjän suora osallistuminen konfliktiin oli epätodennäköistä.

–  Valko-Venäjän armeijan taistelukokemus on nolla verrattuna sekä Ukrainan että Venäjän armeijoihin. Sen taisteluarvo on erittäin alhainen, analyytikko sanoi.

Hänen mukaansa Putinin on hyödyllisempää käyttää Valko-Venäjää "tietyn jännitteen" ylläpitämiseen Puolan rajalla.

Politiikan analyytikot myös arvioivat, että jos Lukashenka lähtee sotaan Ukrainaa vastaan, on riski, että Valko-Venäjällä käynnistyy uudelleen suurmielenosoituksia. Isot protestit horjuttivat maan hallintoa vuosina 2020–2021.

Lukashenkan ja Putinin sotaharjoitus Valko-Venäjällä hermostuttaa Kiovassa – Tutkija:"Lukashenka kaipaa sodan tuoksua, mutta ei sotaa" 4:03
Lukashenkan ja Putinin sotaharjoitus Valko-Venäjällä hermostuttaa Kiovassa – Tutkija: "Lukashenka kaipaa sodan tuoksua, mutta ei sotaa"

Lue myös:

    Uusimmat