Valko-Venäjän Lukashenka: Jos olisin luopunut vallasta, olisimme pahemmassa jamassa kuin Ukraina

Valko-Venäjällä ei ole poliitiisia vankeja, väitti maata johtava diktaattori Aljaksandr Lukashenka AFP:lle yksinoikeudella antamassaan haastattelussa.

Valko-Venäjän ihmisoikeusryhmän Viasnan mukaan maassa on tällä hetkellä 1 259 poliittista vankia, mutta Lukashenkan mukaan ketään ei ole vangittu poliittisin perustein.

Samassa haastattelussa hän kuitenkin kumosi omat väitteensä toteamalla, että "ehkä yksi tai kaksi" hänen arvostelijoistaan on tuomittu ja vankilassa.

– En ole diktaattori, Lukashenka vakuutti, mutta myönsi, että Valko-Venäjällä oli "autoritaarisia elementtejä".

– En ole niin julma kuin uskotte, hän jatkoi.

Mielessä vain "kansan etu"

Valko-Venäjää vuodesta 1994 hallinnut entinen neuvostoliittolainen maatilan johtaja on pyrkinyt esittämään kaiken hänen hallintonsa vastustamisen länsimaiden tukemana juonena.

Hän on pääasiallisen tukijansa Vladimir Putinin tavoin jäänyt kiinni lukuisista valheista, mutta ei ole koskaan myöntänyt sitä.

Kun Valko-Venäjän presidentiltä kysyttiin, aikooko hän 28 vuoden jälkeen luopua vallasta, hän ei antanut selkeää vastausta.

Sen sijaan Lukašenko väitti, että jos hän olisi luopunut vallasta vuonna 2020, "Valko-Venäjällä olisi nyt pahempi tilanne kuin Ukrainassa".

Valko-Venäjällä käynnistyivät historialliset mielenosoitukset elokuussa 2020, kun Lukashenka väitti tulleensa valituksi uudelleen presidentiksi vilpilisissä vaaleissa.

Lukashenka pyrki myös esittämään itsensä hyväntahtoisena johtana ja sanoi AFP:n haastattelussa, että vaikka Valko-Venäjällä on "kova kuri", hänellä on mielessä vain kansan etu.

Lue myös:

    Uusimmat