Mainos

Puuvillanviljelystä ympäristöongelma Afrikassa

Puuvillan viljelystä on tullut ympäristöongelma Afrikassa. Viljely köyhdyttää maaperää ja nopeuttaa Saharan autiomaan laajentumista.

Ongelma on kärjistynyt nyt kun puvillan hinta on huippu alhaalla. Leipä Länsi-Afrikassa Norsunluurannikolta pohjoiseen on aina ollut tiukassa ja nyt pelastukseksi luultu puuvillan viljelykin on kääntynyt kasvattajiaan vastaan.

Vielä kuusi-seitsemän vuotta sitten alueella kasvatettiin puuvillaan. Mutta kahdessa vuosikymmenessä puuvilla köyhdytti maaperän niin, ettei täällä kasva enää mitään ja asukkaiden on ollut pakko muuttaa muualle.

Saharan autiomaa laajenee vääjäämättä, mutta eroosiota nopeuttaa tehoviljely, keinolannoitteiden käyttö. Ennen viljavassa kylässään asunut opettaja on raivoissaan.

- Keinolannoitteilla viljely köyhdytti maaperän, se muuttui hiekaksi. Kotiseudullani ei voi enää kasvattaa puuvillaa, ostajayritys muutti pois, sanoo opettaja Youchasu Trasré.

Keinolannoitteet pitää sitäpaitsi tuoda kalliilla ulkoa, mutta se on monen viljelijän viimeinen oljenkorsi.
Puuvilla on kullan lisäksi tärkein vientituote 12 miljoonan asukkaan maassa. Valuuttatuloja tarvitseva hallitus tukee luonnollisesti mahdollisimman tehokasta tuotantoa. Viljelyvyöhykettä joudutaan siirtämään aitiomaan edessä etelään päin.

Maan eteläosa on kuitenkin Malin ainoa ruoka-aitta. Tässä sitäkin muutetaan kaupalliseen puuvillan tuotantoon. Hallitus on kieltänyt metsän kaatamisen eroosien estämiseksi, mutta peltoja raivataankin itse sytyteilllä metsäpaloilla.

Pahimman ennusteen mukaan puuvillan viljely köyhdyttää muuten viljavat seudut ja tekee uhä useammat afrikkalaiset riipuuvaisiksi ulkopuolisesta ruoka-avusta.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 23.01.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.