Putositko kärryiltä Janne "Nacci" Tranbergin ja Niko Ranta-ahon huumevyyhdistä? Tämän jutun luettuasi tiedät, mistä valtava rikosjuttu muodostuu

4:47
Video: Tämä massiivisesta huumevyyhdistä tiedetään.

Ex-Cannonball-pomo Janne "Nacci" Tranbergiin ja yrittäjä Niko Ranta-ahoon kytkeytyvässä, tiettävästi Suomen rikoshistorian suurimmassa huumevyyhdissä on syyttäjän julkisuuteen antamien tietojen mukaan kaikkiaan viisi erillistä juttukokonaisuutta.

Syytteet nostettiin torstaina, ja ne koskevat pääasiassa törkeitä huumausainerikoksia, törkeitä dopingrikoksia ja törkeää rahanpesua.

Syytettyjä henkilöitä on kaikkiaan 53 kappaletta. MTV Uutisten hallussa on 49 nimeä. Alla kerrotaan, millaisiin kokonaisuuksiin vyyhti jakaantuu ja miten poliisi pääsi rikosten jäljille.

Pääjutussa 24 syytettyä

Suurimmassa, muun muassa törkeitä huumausainerikoksia koskevassa juttukokonaisuudessa on 24 syytettyä. Syytekohtia on kaikkiaan 117 ja päähaastehakemus on peräti 124-sivuinen.

Vyyhdin pääjutusta tekee poikkeuksellisen se, että peräti kahdelletoista syytetylle vaaditaan maksimirangaistusta eli 13 vuoden vankeustuomiota.

MTV Uutisten tietojen mukaan syyttäjät vaativat vastaajille yhteensä noin 200 vuotta vankeutta. 

Pääsyytettyjen joukossa ovat Ranta-aho ja Tranberg, joiden epäillään johtaneen huumeorganisaatiota Espanjasta käsin. Molemmat ovat kiistäneet syyllistyneensä rikoksiin.

Pääjutun syytetyistä seitsemän on naisia. Heidän joukossaan on muun muassa Niko Ranta-ahon lähisukulainen ja miehen puoliso Sofia Belórf. Aiempien mediatietojen mukaan Ranta-ahon lähisukulaista epäillään törkeästä rahanpesusta ja Belórfia tuottamuksellisesta rahanpesusta. Belórf on kiistänyt häneen kohdistuneen rikosepäilyn.

Toistaiseksi viranomaisten tiedotuksesta ei ole kuitenkaan ilmennyt, ovatko rikosnimikkeet muuttuneet tutkinnan edetessä. Ei siis voida sanoa varmaksi, mistä rikoksista yksittäisiä henkilöitä tarkalleen syytetään.

Pääjutussa syytettyjen listalta myös Helvetin enkelien presidentti Jarkko Laakso, joka oli viime vuonna tutkintavankina yli kolmen kuukauden ajan.

Pääjuttukokonaisuuden nimilistassa ei ole mukana muita julkisuuden henkilöitä. Syytettyjen joukossa on muutamia ulkomaalaisia nimiä.

Muut huumerikosjutut

Lisäksi vyyhtiin liittyy kolme muuta käräjäjuttua, joissa kaikissa raskain syytekohta on törkeä huumausainerikos.

Yhdessä jutussa on neljä syytettyä, toisessa seitsemän syytettyä ja kolmannessa kolmetoista syytettyä. Näidenkään nimien joukossa ei ole julkisuudessa tunnettuja henkilöitä.

Nimilistan perusteella näissä kokonaisuuksissa kaikki syytetyt ovat miehiä.

Viime viikon lopulla uutisoitiin, että myös Sunrise Avenue -bändin keulakuva Samu Haber on saanut huumerikossyytteen, joka kytkeytyy vyyhtiin.

Toistaiseksi tiedossa ei ole, mihin edellämainituista kokonaisuuksista Haberin tapaus mahdollisesti sijoittuu. Haber on kiistänyt liittyvänsä jättivyyhtiin.

Pariskunnan pahoinpitely

Viides asiakokonaisuus on väkivaltarikos: Ranta-ahoa syytetään Belórfin pahoinpitelystä.

Vyyhdin pääkäsittely alkaa Helsingin käräjäoikeudessa torstaina 30. tammikuuta ja jatkuu toukokuuhun saakka.

Valtava huumesaaga alkoi purkaantua julkisuuteen heinäkuussa, kun Espanjan Marbellassa asuneet Ranta-aho ja Belórf joutuivat pidätetyiksi.

Tranberg jäi kiinni Espanjassa lokakuussa. 

Rikosten jäljet juontavat kuitenkin vielä pidemmälle. MTV Uutisten tietojen mukaan ex-jengipomo Janne Tranbergin ja liikemies Niko Ranta-ahon ympärille nivoutuva miljoonien eurojen huume- ja dopingvyyhti alkoi purkautua joulupäivänä 2018 Vuosaaressa yksityisasunnossa tapahtuneesta puukotuksesta.

Poliisi löysi tuolloin tutkinnan yhteydessä asunnosta kymmeniätuhansia huumausaineeksi luokiteltavia lääketabletteja. Takavarikko johti tutkintaan, josta suurempi kokonaisuus alkoi selvitä.

Valtava määrä huumeita

Poliisin aiemmin kertoman mukaan liiga toi Suomeen muun muassa 200 kiloa amfetamiinia, 15 kiloa kokaiinia, yli 100 000 ekstaasitablettia, kaksi kiloa metamfetamiinia, yli 30 kiloa MDMA:ta eli ekstaasia, yli 20 000 LSD-lappua, noin kaksi miljoonaa huumausaineeksi luokiteltua lääkepilleriä sekä 60 kiloa hasista.

Rikollisorganisaation epäillään aloittaneen dopingaineiden maahantuonnin ja levityksen vuonna 2016, ja toiminta on laajentunut vuonna 2018 huumausaineiden ja huumausaineiksi luokiteltavien lääkeaineiden maahantuontiin sekä levitykseen pääkaupunkiseudulla ja Pirkanmaalla.

Helsingin, Sisä-Suomen ja Hämeen poliisilaitokset sekä Keskusrikospoliisi ovat selvittäneet laajaa vyyhtiä Espanjan poliisiviranomaisten kanssa.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja