Janne "Nacci" Tranberg, Niko Ranta-aho, Sofia Belórf ja Samu Haber oikeudessa tänään – MTV seuraa Suomen historian suurinta huumeoikeudenkäyntiä

5:55
Suomen historian suuremmaksikin luonnehdittu oikeudenkäynti alkaa – tämä sinun tulee tapauksesta tietää.

Helsingin käräjäoikeudessa alkaa tänään Suomen rikoshistorian suurimmaksikin luonnehditun huumejutun käsittely. Tässä jutussa kerrataan, mistä liikemies Niko Ranta-ahoon ja ex-Cannonball-pomo Janne ”Nacci” Tranbergiin kytkeytyvässä vyyhdissä on kyse ja mitä oikeudessa on tänään odotettavissa.

Tänään alkava massiivinen oikeudenkäynti koostuu kaikkiaan 9 eri käräjäjutusta, joissa vastaajia on yhteensä 54.

Niin sanotussa pääjutussa syytettyjä on 24. Joukossa ovat Tranbergin ja Ranta-ahon lisäksi muun muassa Ranta-ahon avopuoliso fitnessmalli Sofia Belórf, Helvetin enkelien johtoon kuuluva mies sekä moottoripyöräjengi Cannonballin entinen presidentti.

Oikeussalissa kuultavat syytteet liittyvät tavalla tai toisella Ranta-ahon ja Tranbergin johtamaksi epäiltyyn huumeiden salakuljetusorganisaatioon. Miesten uskotaan junailleen Suomeen suuria määriä laittomia aineita.

Poliisin mukaan salakuljetettujen aineiden joukossa on ollut muun muassa 200 kiloa amfetamiinia, 15 kiloa kokaiinia ja yli 100 000 tablettia ekstaasia. Lisäksi Suomeen on tuotu lääkkeitä ja dopingaineita.

Poliisin arvion mukaan huumeet on kuljetettu Suomeen rekoissa ja rahtilähetyksinä pääosin Alankomaista. Ranta-ahon ja Tranbergin uskotaan pyörittäneen liigaa Espanjasta käsin.

Ranta-aho ja Belorf ovat asuneet arvoalueella Espanjan Marbellassa. Myös Tranberg pakoili viranomaisia samassa maassa ennen kiinnijääntiään. MTV Uutisten tietojen mukaan poliisi on epäillyt Ranta-ahon järjestäneen Tranbergille asunnon tämän pakomatkan aikana.

Poikkeuksellisen suuri vyyhti

Katiska-jutuksi nimitetyssä kokonaisuudessa on kyse kokoluokaltaan täysin poikkeuksellisesta rikosvyyhdistä niin syytettyjen määrän perusteella kuin laittomilla aineilla tehdyn rikoshyödynkin osalta. Poliisi on arvioinut, että laittomilla aineilla on tehty jopa noin 4 miljoonan euron voitot.

Myös syyttäjän vaatimat rangaistukset ovat poikkeuksellisen kovia.

Päähaastehakemuksessa syytetyille vaaditaan kaikkiaan yhteensä 200 vuotta vankeutta. Ranta-ahon ja Tranbergin lisäksi kymmenelle muulle pääjutun syytetylle haetaan 13 vuoden maksimivankeusrangaistusta.

Rikosnimikkeinä on muun muassa törkeitä huumausainerikoksia, törkeitä dopingrikoksia ja rahanpesurikoksia.

Kun syyttäjät ryhtyvät tänään lukemaan syytteitä, oikeussalissa kuullaan, mistä ketäkin jutussa syytettyä henkilöä tarkalleen epäillään – eli mitä viranomaiset ovat saaneet selville salakuljetusorganisaation toiminnasta ja kenen uskotaan osallistuneen sen toimintaan ja miten.

Koko kuva piirtynee kuitenkin verkkaisesti, sillä pelkästään syytteiden lukemiseen on Helsingin käräjäoikeudesta annetun tiedon perusteella varattu kolme istuntopäivää.

MTV Uutiset seuraa hetki hetkeltä

Massiiviseen kokonaisuuteen liittyy niin sanotun pääjutun lisäksi myös 8 muuta käräjäjuttua.

Useampi niistä liittyy pääjutun tavoin epäiltyihin muun muassa törkeisiin huumausainerikoksiin. Lisäksi oikeudessa puidaan esimerkiksi Ranta-ahon ja Belórfin välillä sattunutta pahoinpitelyä sekä muusikko Samu Haberin epäiltyä huumausainerikosta.

Ainakin pääjutussa syytettyjen, eli muun muassa Tranbergin, Ranta-ahon ja Belórfin odotetaan saapuvan oikeuden eteen tänään.

Osa vastaajista on tällä hetkellä tutkintavankeudessa, joten heidät kuljetetaan oikeussaliin takakautta. Esimerkiksi Belórf ei kuitenkaan ole vangittuna, joten hän saapunee oikeustalolle tavallisen turvatarkastuksen kautta. Jos Haber saapuu tänään oikeuden eteen, myös hän astelee saliin vapaiden puolelta.

Helsingin Salmisaaressa sijaitsevalla oikeustalolla on siis odotettavissa mediamylläkkää siitä huolimatta, että varsinaisen oikeudenkäynnin näyttämöksi varattuun turvasaliin mediaa ei ainakaan kahtena ensimmäisenä istuntopäivänä päästetä.

Tiedotusvälineille ja muulle yleisölle on järjestetty toiseen istuntosaliin videoyhteys, jonka yhteydellä oikeudenkäynnin alkua pääsee seuraamaan.

MTV Uutiset on paikalla ja seuraa tapahtumia hetki hetkeltä.  

Päivitetty 30.1. kello 6.10: Päivitetty aikamuodot.

Juttua korjattu 30.1. kello 8.32: Kokonaisuudessa on kaikkiaan 54 syytettyä. Aiemmin jutussa kerrottiin että syytettyjä olisi 53.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja