Mainos

Putkivahingot vaivaavat eri puolilla Suomea

Pitkään jatkuneet hyytävät pakkaset ovat pitäneet lvi-alan huoltoyritykset ennätyksellisen kiireisinä.

-Kymmenkunta vuotta olen alalla ollut, eikä tällaista kiirettä ole ennen tullut vastaan, sanoi helsinkiläisen Putkikieppi Oy:n toimitusjohtaja Antero Salonen tänään.

-Huoltopäivystyksessä puhelin on soinut jatkuvasti, kertoi YIT Huber Oy:n Etelä-Suomen aluejohtaja Pekka Karppinen.

Salonen ja Karppinen myöntävät, että asiakkaita ei pystytä auttamaan heti. Pahimmillaan voi kestää päiviä, ennen kuin korjaajat tulevat paikalle höyry- ja sähkösulattimineen.

Karppisen arvion mukaan putkia on jäätynyt eniten Etelä- ja Lounais-Suomessa, missä pitkäkestoiset ja kovat pakkaset ovat harvinaisempia kuin muualla.

LVI-korjaajien kiire alkoi runsas viikko sitten vuodenvaihteen aikoihin. Sen jälkeen töitä on ollut vuorokauden ympäri.

Ongelmat vaivaavat kaikkia talotyyppejä

Putkia on jäätynyt yhtä lailla omakoti-, rivi- kuin kerrostaloissa.

-Esimerkiksi Westendissä oli tyypillinen tilanne, kun kahden omakotitalon putket olivat vesimittarin vierestä parin metrin matkalta jäässä, Antero Salonen kertoi.

Jäätyminen uhkaa varsinkin silloin, kun putkia ei ole rakennusvaiheessa vaikkapa kallioisen maaperän takia kaivettu tarpeeksi syvälle. Kerrostaloissa ongelmat ovat erilaisia.

-Kerrostaloissa vesiputket on usein vedetty ilmastointikuilua pitkin. Nyt kylmä ilma on kasaantunut kuilun alaosaan ja jäädyttänyt putkia, Salonen kuvaili.

Pitkään jatkuneet pakkaset ovat aiheuttaneet sen, että ullakko-, kellari- ja varastotilojen lämpötila on laskenut alle nollan ja putket ovat jäätyneet.

Nopea lauhtuminen voi lisätä ongelmia

Pekka Karppisen arvion mukaan ne putket, jotka ovat pakkasessa jäätyäkseen, ovat sen jo luultavasti tehneet. Pakkanen ei siis olekaan nyt suurin ongelma, vaan sään hyvin nopea lauhtuminen.

-Jos lämpötila nyt laskee nopeasti lähelle nollaa, saattaa tulla vielä enemmän ongelmia. Kovakaan pakkanen ei nimittäin ole kaikkein pahinta, kun putkissa on virtausta, Karppinen arvioi.

Karppisen mukaan nopea muutos voi jäädyttää piilossa olevat putket, jotka tähän asti ovat toimineet moitteettomasti. Putkien jäätyminen tai halkeaminen on paitsi kiusallista myös melko kallista.

-Kyllä lasku menee helposti yli tuhannen euron, jos sulatuksen tai korjauksen lisäksi asennetaan kunnon eristeet, Karppinen arvioi.

Kiinteistöjen kaukolämpö säädettävä

Sään väliaikainen parinkymmenen asteen lämpeneminen saattaa aiheuttaa putkien lisäksi kiusaa myös lämmitykselle. Sisälämpö saattaa laskea muutamilla asteilla, mikäli kaukolämmitettyjen talojen kiinteistönhoitaja ei nosta patteriverkon menolämpötilaa 5-8 asteella.

Helsingin Energian mukaan sisälämpötila uhkaa laskea sen takia, että pitkän ja kovan pakkasjakson jälkeen talojen rakenteet ovat hyvin kylmät.

Tilannetta vaikeuttaa entisestään se, että pakkasten odotetaan kiristyvän jälleen perjantaina.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 07.01.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.