Elon Musk kielsi Ukrainalta tärkeän Starlink-yhteyslaitteen käytön Krimillä – joukot saivat reaaliaikaista dataa Venäjän liikkeistä ja sijainneista

Yhdysvaltalainen yrittäjä ja miljardööri Elon Musk on kieltänyt Ukrainalta maan tärkeimmän strategisen aseen käytön. 

Kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, se tuhosi ensimmäisenä tietoliikenneyhteyksiä. Ukraina pyysi SpaceX:ltä ja sen toimitusjohtajalta Elon Muskilta apua, joka myi Ukrainalle tuhansia Starlink-yhteyslaitteita.

Starlink on ollut Ukrainalle yksi sen tärkeimmistä aseista, sillä Starlinkin tuomien satelliittiyhteyksien kautta Ukrainan joukot ovat saaneet pidetyksi itsensä internetissä. 

Viestiyhteyksien ylläpitämisen lisäksi Ukraina on Starlinkin avulla saanut kerätyksi reaaliaikaista dataa Venäjän joukkojen liikkeistä ja sijainneista.

Nyt, kun Ukrainan vastahyökkäys on hyvässä vauhdissa ja maa haluaisi puskea Venäjän pois myös vuonna 2014 vallatulta Krimin niemimaalta, Ukraina anoi Muskilta kykyä käyttää Starlinkia myös Krimin yllä. Musk kuitenkin kieltäytyi.

Musk pelkää ydinsotaa

Business Insiderin mukaan Musk pelkää, että Ukrainan pyrkimykset ajaa valloittaja pois Krimin niemimaalta saattaisi johtaa ydinsotaan.

Musk antoi Eurasia Groupin Ian Bremmerille haastattelun viime kuun lopussa. Bremmer on erittäin arvostettu mediahenkilö, joka on yli 20 vuotta raportoinut viikoittain politiikasta ja muuttuvasta maailmantilanteesta.

Bremmerin mukaan Musk kertoi, että Ukrainan puolustusministeriö on pyytänyt Muskia aktivoimaan Starlinkin Krimin yllä. Bremmer kertoo Muskin ”kieltäytyneen vedoten eskalaation mahdollisuuteen”.

Musk keskustellut suoraan Putinin kanssa?

Bremmer sanoo, että Musk on nimittäin keskustellut suoraan Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa. 

Bremmerin mukaan Putin uhkasi Muskille käyttävänsä ydinaseita, jos Ukraina yrittää ottaa Krimin takaisin itselleen. 

Krimin niemimaa toimii Venäjän laivaston tukikohtana Mustalla merellä, ja se on siten Venäjälle strategisesti erittäin tärkeä. Musk ei uskalla ottaa riskiä, vaan estää Starlinkin käytön.

Tesla-pomo Elon Musk tunnetaan monista eriskummallisista tempauksista – poltti pilveä ja käytti liekinheitintä suorassa lähetyksessä 0:51
Tesla-pomo Elon Musk tunnetaan monista eriskummallisista tempauksista – poltti pilveä ja käytti liekinheitintä suorassa lähetyksessä

Taustalla ehkä myös raha

Päätökseen saattaa vaikuttaa myös kylmä raha.

Starlink on kallis rakennelma, ja äskettäin sen toiminta on häiriintynyt vakavasti Ukrainan eturintamalla. Venäjän epäillään häirinneen Starlinkin toimintaa, ja Bremmerin haastattelussa Musk antoikin ymmärtää näin olevan, vaikka tviittaakin asian olevan salainen.

Muskin mukaan Putin on valmis neuvottelemaan. Musk myös tviittasi ehdotuksensa rauhansuunnitelmasta, jota yleisesti pidetään Venäjän etuja palvelevana.

Musk kiistää keskustelut

Yhdysvaltalainen uutiskanava CNN kertoo, että Musk on kiistänyt keskustelleensa Putinin kanssa.

Musk tviittasi, että hän on keskustellut Putinin kanssa tasan yhden kerran, vuoden 2021 alussa, ja silloin puheenaiheena oli avaruus.

Vicen mukaan Bremmer pitää lausunnostaan kiinni.

– Elon Musk kertoi minulle, että hän on puhunut Putinin ja Kremlin kanssa suoraan Ukrainan tilanteesta. Hän myös kertoi minulle mitkä Kremlin punaiset linjat ovat, Bremmer tviittasi.

Täydennetty otsikkoon sana Krimillä kello 7.27.

Lue myös:

    Uusimmat