Media: Ukraina saa lisää Leopardeja ja Patriot-ohjuksia

Espanja suunnittelee lähettävänsä Ukrainaan Leopard-taistelupanssarivaunuja ja Patriot-ilmatorjuntaohjuksia, kertoo espanjalaislehti El Pais.

Panssarivaunut ja ohjukset ovat osa 1,13 miljardin euron asepakettia, josta Espanja ilmoitti eilen. El Pais perustaa tietonsa nimettömiin lähteisiinsä. 

Ukraina saa Espanjalta yli tusinan Patriot-ohjuksia ja 19 käytettyä Leopard 2 -taistelupanssarivaunua. Asepaketti sisältää myös dronejen torjuntakalustoa ja ammuksia, El Pais listaa.

Virallisesti asiasta on määrä kertoa tänään, kun Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vierailee Madridissa. Zelenskyi tapaa maan pääministeri Pedro Sanchezin sekä kuningas Felipen.

Ukraina on viime kuukausina vaatinut länsimaita luovuttamaan Patriot-ilmatorjuntajärjestelmiä käyttöönsä Venäjän lisättyä ilmaiskujaan Ukrainan kriittistä infrastruktuuria vastaan. 

Venäjän ilmahyökkäyksistä yhä useampi on ollut Kremlin kannalta tuloksekas, sillä Ukrainan ilmapuolustus on kärsinyt muun armeijan tapaan kalusto- ja ammuspulasta. Sähkökatkot ovat olleet Ukrainassa viime kuukausina toistuvia.

Stubb: "Olemme tukemme äärirajoilla"

Sotatilanne on tällä hetkellä Ukrainan kannalta vaikea. Vaikka Venäjä on kärsinyt raskaita tappioita koko alkuvuoden ajan, on se myös kyennyt etenemään tasaisen varmasti. Ukraina onkin yhä voimakkaammin vaatinut länsimailta sotilasapua.

Euroopassa on puhuttu paljon sotateollisuuden uudelleenkäynnistämisestä, mutta tulokset ovat toistaiseksi olleet varsin laihoja. Ukrainan tuki onkin yhä isolta osalta Yhdysvaltojen varassa. 

Yhdysvallat hyväksyi tuoreimman suuren sotilastarvikepaketin Ukrainalle keväällä pitkän väännön jälkeen. Suomen presidentti Alexander Stubb kommentoi viime viikolla Ukrainan auttamista STT:lle sanomalla, että aina voisi tehdä enemmän ja nopeammin. 

– Mutta sanotaanko nyt niin, että kyllä me tällä hetkellä olemme myös tukemme äärirajoilla laajassa mittakaavassa. Tätä tukea on annettu jo nyt vähän yli kaksi vuotta, meidänkin kohdalla jo noin kolme miljardia euroa, Stubb sanoi STT:lle.

Ukrainan Kraken-rykmentti julkaisi videon taisteluista lähellä Chasiv Yarin kylää Bahmutissa 2:10

Ukrainan Kraken-rykmentti julkaisi videon taisteluista lähellä Chasiv Yarin kylää Bahmutissa.

Lue myös:

    Uusimmat