Venäjän armeijan pääesikunnan apulaispäällikkö on pidätetty

Venäjän armeijan pääesikunnan apulaispäällikkö, kenraaliluutnantti Vadim Shamarin on pidätetty, kertoo venäläislehti Kommersant lähteeseensä vedoten.

Kommersantin tietojen mukaan Shamarinia epäillään petoksesta. Hänen kodissaan on tehty etsintä, lehti kertoo. Kotietsinnän tulosten vuoksi Shamarin vietiin kuulusteltavaksi.

Venäjän armeijassa on tehty viime viikkoina useita pidätyksiä. Ainakin puolustusministeriön henkilöstöosaston johtaja Juri Kuznetsov, apulaispuolustusministeri Timur Ivanov ja Venäjän 58. armeijan entinen komentaja Ivan Popov on pidätetty.

Kremlin puolustusministeriön johtaja vaihtui myös, kun Sergei Shoigu siirtyi turvallisuusneuvostoon. Hänen tilalleen nimettiin puolustusministeriksi Andrei Belousov.

Venäläinen sisäpiirilähde on myös väittänyt, että useat korkea-arvoiset Venäjän puolustusministeriön viranomaiset kilpailevat pääesikunnan päällikön paikasta. Asiasta kertoi yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Kenraali Valeri Gerasimov on toiminut pääesikunnan päällikkönä vuodesta 2012. Gerasimov on johtanut Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainassa tammikuusta 2023 lähtien.

Sisäpiirilähteen väitteiden uskottavuutta lisää se, että hän on aiemminkin ollut ajatushautomo ISW:n mukaan oikeassa kertoessaan Venäjän sotilasjohdon muutoksista. ISW painotti, ettei se pysty vahvistamaan lähteen väitteitä.

Pääesikunnan päällikön paikasta kilpailevat apulaispuolustusministerit ja eri osastojen johtajat, lähde väittää. Hänen mukaan on kuitenkin liian aikaista sanoa, onko Gerasimovin pesti todella päättymässä.

Lue myös:

    Uusimmat