Putinin uusi puolustusministeri on "häikäilemätön ja paljon kovapäisempi" kuin Shoigu – nimesi nyt kaksi päätavoitettaan

Belousovin valinta uudeksi puolustusministeriksi ei tuo tullessaan nopeaa muutosta, sotahistorioitsija arvioi.

Venäjän uusi puolustusministeri ja presidentti Vladimir Putinin pitkäaikainen luotettu Andrei Belousov on "paljon kovapäisempi kaveri" kuin entinen puolustusministeri, nykyinen turvallisuusneuvoston sihteeri Sergei Shoigu.

Näin arvioi sotahistorioitsija Lasse Laaksonen MTV Uutisille.

Laaksosen mukaan vahvasta taloustaustasta puolustusministeriksi nouseva Belousov on yhdysvaltalaistermein laskettavissa "haukaksi". 

– Hän kannattaa vahvaa valtiota ja on otteissaan häikäilemätön. Paljon arvosteltu Shoigu on ollut huomattavan paljon pehmeämpi. Tässä suhteessa he ovat hyvin erilaisia, Laaksonen sanoo.

Belousovin valinnalla Putin katsoo tulevaisuuteen, Laaksonen arvioi. Putin uskoo, että sota Ukrainassa jatkuu pitkään, minkä vuoksi puolustusministeriöstä on syytä löytyä sotatalouden asiantuntija. 

Venäjä on siirtynyt jatkuvasti lähemmäs kohti sotataloutta sen jälkeen, kun kävi selväksi, ettei suurhyökkäys Ukrainaan tuottanut tavoiteltua nopeaa voittoa alkuvuodesta 2022.

Putinin luottomiehet shakkinappuloina 9:49

Katso sotahistorioitsija Laaksosen haastattelu.

Putinilta kaksi tehtävää

Belousovin mukaan Putin on asettanut puolustusministeriölle kaksi tehtävää. Ensimmäinen näistä on Venäjän armeijan talouden integroiminen Venäjän muuhun talouteen. Toisekseen Venäjän puolustusministeriöstä pitää tulla niin innovatiivinen kuin mahdollista. 

Puolustusministeriön "akuutein tehtävä" on Belousovin mukaan varustaa Venäjän armeija moderneilla aseilla ja muilla varusteilla. 

Venäjä on joutunut varustamaan joukkojaan osittain vanhentuneella kalustolla kärsittyään erityisesti sodan alkuvaiheessa valtavia kalustotappioita. Ukrainaan nähden Venäjällä on kuitenkin sekä kalusto- että ammusylivoima, mikä näkyy esimerkiksi tykistötulen määrässä.

Sen sijaan liikekannallepanolle ei ole tarvetta, Belousov väittää. Lännessä on arvioitu, että Venäjä kykenee tällä hetkellä korvaamaan menetyksensä. Näin siitä huolimatta, että Venäjä on kärsinyt raskaita tappioita hyökätessään liki koko alkuvuoden ajan.

Belousovin mukaan hänen johtamansa puolustusministeriön täytyy ottaa maan puolustusteollisuus vahvemmin näppeihinsä. 

Nopeaa muutosta Belousovin valinta uudeksi puolustusministeriksi ei tuo tullessaan, Laaksonen uskoo.

– Lyhyellä aikavälillä ei tapahdu mitään ihmeellistä. Henkilövaihdoksista seuraavat syy-seuraussuhteet vievät aikaa, hän arvioi.

"Sama kopla"

Belousovin nimityksen lisäksi Kremlin puolustusministeriössä on ollut muutoinkin tuulista. Ainakin apulaispuolustusministeri Timur Ivanov ja henkilöstöosaston johtaja Juri Kuznetsov on pidätetty huhti-toukokuussa. Molempia syytetään korruptiosta.

Shoigun siirtoa turvallisuusneuvoston sihteeriksi ei sovi tulkita Putinin rangaistukseksi, Laaksonen arvioi. Ennen kaikkea on nähty, että Putin pitää luottohenkilöistään kiinni. Se viestii Putinin sisäpiirin vahvuudesta, Laaksonen katsoo. 

Venäjä haluaa näyttää, että hyvin menee. Näin ollen vakiintuneita kasvoja ei tarvitse heittää täysin toisarvoisiin tehtäviin.

– Tehtäviä vaihdetaan, mutta siellä on sama kopla edelleen, hän katsoo.

Venäjän sisäpiirin tuolirulettia arvioidessaan länsi on Laaksosen mukaan mennyt Putinin informaatiovaikuttamisen ja hybridisodankäynnin ansaan. Lisää aiheesta voi lukea alla olevasta linkistä.

Lue myös:

    Uusimmat