Mainos

Putinilla yhä kansan tuki

Tuoreiden mielipidemittausten mukaan kaksi kolmasosaa venäläisistä tukee yhä presidentti Putinia ja yli puolet näkisi hänet mielellään presidenttinä vielä kolmannellakin kaudella.

Presidentti Putinin suosio kotimaassa on yhä vankka. Putinia kannattaa nyt kaksi kolmasosaa venäläisistä. Ulkomailla häntä on sen sijaan arvosteltu viime aikoina kovista otteista.

- Vaikuttaa siltä, että Putin ja hänen hallintonsa välittää entistä vähemmän, miltä Venäjän hallinto tai poliittinen järjestelmä näyttää lännen silmissä, arvioi tutkija Masha Lipman Carnegie-instituutista.

Tutkijan mukaan Beslanin koulukaappaus oli poliittinen käännekohta. Venäjä julistaa olevansa nyt sodassa ja edessä voi olla suuriakin poliittisia muutoksia. Kaappauksella voi olla myös vaikutuksia Venäjän presidenttipeliin. Tähän asti on uskottu, että Putin siirtyisi syrjään vuonna 2008, mutta terrori-iskujen myötä on mahdollista, että hän haluaa jatkaa tehtävässään.

Putiniin jatkoaikeita tukee myös kansalaisten laaja kannatus. Tuoreen mielipidemittauksen mukana puolet venäläisistä kannattaisi hänen valintaansa vielä kolmannellekin kaudelle.

Uusi kausi presidenttinä ei kuitenkaan ole Putinille mahdollista ilman perustuslain muutosta. Suomalaistutkija ei usko, että perustuslakia aiotaan muuttaa, vaikka pitääkin Putinin jatkoa todennäköisenä.

- En usko, että tulee komatta kautta, mutta tulee 2-3 vuoden lisäaika. Se ei vaadi perustuslain muutosta ja on tässä tilanteessa todennäköisempi, toteaa professori Risto Sänkiaho Tampereen yliopistosta.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 10.10.2004)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja