Lukijat: Venäjän avoimet ja rehelliset vaalit – minne voi mennä nauramaan?

Venäjällä Vladimir Putin on julistautunut voittajaksi presidentinvaaleissa, joita mies kuvasi "avoimeksi ja rehelliseksi kamppailuksi".

MTV3:n lukijoista Venäjän vaalien rehellisyyteen ei tunnu kuitenkaan luottavan kovin moni. Esimerkiksi MTV3 Uutisten Facebook-keskustelussa lausahdus on herättänyt lähinnä hilpeyttä.

– Avoin ja rehellinen saa Venäjällä Putinin mukana uuden merkityksen.

– Helppoa Venäjällä toi vaalivoitto: uhkailu, kiristys ja lahjonta

– Minne voi mennä nauramaan? Todella rehellinen vaali varmasti.

Runsaasti vaalivilppiepäilyjä

Lukijoiden skeptisyydelle löytyy kaikupohjaa myös Venäjältä. Presidentinvaaleja ovat nimittäin duumanvaalien tapaan tahranneet tuhannet vilppiepäilykset.

Epäilyksiä ovat ruokkineet muun muassa eri alueiden radikaalisti erilaiset kannatusluvut.

– Jotkut ovat pitäneet aika kummallisena sitä, että Kaukoidästä laskettiin 40 prosenttia kannatukseksi ja sitten länteen päin mennessä kannatusluvut nousivat jatkuvasti. Tämä voisi viitata siihen, että tuloksia on pystytty päivän aikana sopivasti nostamaan maan tietyissä osissa, MTV3:n kirjeenvaihtaja Maarit Roiha raportoi Moskovasta.

Roihan mukaan vaalivilppityypit olivat samoja kuin duumanvaaleissakin.

– Eli samat ihmiset kävivät useissa paikoissa, heitä kuskattiin ympäriinsä, vaalilipukkeita käytettiin väärin, vaalitarkkailijoiden työtä häirittiin ja niin edelleen.

Jotkut MTV3:n lukijoista vakuuttivat kuitenkin luottavansa siihen, että Putinilla oli vaaleissa puhtaat jauhot pussissaan.

– Uskon. Uskokaa tai älkää, Putinin menestys on meidänkin etu.

Lue myös:

    Uusimmat