Putin: Nato ei voi tehdä mitään ilman Venäjää

Venäjän presidentti Vladimir Putin jätti eleettömän jämäkät jäähyväiset kansainvälisille areenoille Nato-huippukokouksessa perjantaina.

Hän teki selväksi, että Venäjä ei tingi omista eduistaan Naton mieliksi, ja että Nato ei voi saavuttaa tavoitteitaan ilman Venäjän tukea.

- Nato ei voi tehdä mitään ilman Venäjää, toukokuussa presidenttiyden jättävä Putin summasi lehdistötilaisuudessa.

Niin Afganistan-operaatio, terrorismin torjunta kuin kansainvälinen aseistariisuntakin vaativat Natolta hänen mukaansa yhteistyötä Venäjän kanssa.

Putin osallistui yhtä aikaa sekä ensimmäiseen että viimeiseen Nato-huippukokoukseensa.

Kyseessä oli myös presidentin viimeinen suuri eurooppalainen esiintyminen.

"Nato ei vastaus uhkiin"

Putin vakuutti esiintymisessä yhteistyöhaluaan Naton kanssa, mutta näytti samalla kyseenalaistavan liittouman merkitystä.

Hänen mielestään sotilasliitolla ei ole selvää tarkoitusta kylmän sodan päättymisen jälkeen.

- Naton olemassaolo ei sellaisenaan ole vastaus maailman uhkiin, hän arvioi.

Hillityn ilmeettömään tapaansa esiintynyt Putin lyttäsi samalla ajatuksen siitä, että Naton laajentuminen merkitsisi demokratian etenemistä.

- Nato ei ole demokratian levittäjä. Kuinka monta demokratiaa maailmassa onkaan, jotka eivät kuulu Natoon. Vai pitäisikö meidän sanoa, että ne eivät olekaan demokratioita, koska ne ovat Naton ulkopuolella, hän piikitteli.

Asiallinen tapaaminen

Tiukasta asenteestaan huolimatta Putin ei selvästi ollut tullut Bukarestiin haastamaan riitaa. Hän luonnehti tapaamista asialliseksi ja liikemieshenkiseksi.

- Emme ylittäneet tiettyjä rajoja. Tämä ei ollut pingisottelu, jossa syyttelemme vuorotellen toisiamme.

Lännen on kuitenkin turha odottaa yhteistyötä Venäjältä hinnalla millä hyvänsä.

- Kuulemme usein puhuttavan, että Venäjä ei ole yhteistyöhaluinen. Mutta miksi meidän pitäisi mukautua asioihin, jotka eivät ole etujemme mukaisia?

Kuvaava esimerkki on Putinin mielestä Yhdysvaltain ohjuspuolustus, jonka osia suunnitellaan Tshekkiin ja Puolaan. Amerikkalaiset ovat vakuuttaneet, ettei järjestelmää ole suunnattu Venäjää vastaan, mutta Venäjän mukaan käytännön teot ovat vakuuttelua tärkeämpiä.

- Hanke tarkoittaa sotilaskaluston siirtoa lähemmäs meidän rajojamme. Olkaamme rehellisiä, Putin lateli.

"Tämä on helpotus"

Dmitri Medvedeville tehtävänsä jättävä Putin tapaa vielä viikonvaihteessa Yhdysvaltain presidentin George W. Bushin Sotshissa. Omien sanojensa mukaan Putin jättää kansainväliset areenat helpottuneena.

- Taakasta vapautuminen on helpotus, jota on odotettu kymmenen vuotta, hän sanoi.

Kuulijan oli kuitenkin vaikeaa arvioida, viittasiko hän aidosti helpotukseensa vai oliko viesti suunnattu ironisesti niille, jotka ovat odottaneet hänen väistymistään.

Seuraaja Medvedev ei ollut paikalla Bukarestissa. Putin aikoo tulevaisuudessa jatkaa Venäjän pääministerinä.

(MTV3-STT-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat