Mainos

Putin lupasi vahvistusta Abhasian rajoille

Venäjän pääministeri Vladimir Putin on tämänpäiväisen Abhasian vierailunsa yhteydessä luvannut tuhtia tukea Georgiasta irronneelle maakunnalle. Putin ilmoitti Venäjän käyttävän tulevan vuoden aikana noin 15 miljardia ruplaa (yli 320 miljoonaa euroa) vahvistaakseen Abhasian puolustusta.

Maahan pumpatulla rahalla luodaan tehokas rajavartiojärjestelmä ja rahoitetaan Abhasiassa olevia venäläisiä joukkoja. Lisäksi Venäjä aikoo tasapainottaa Abhasian budjettia 2,5 miljardilla ruplalla (noin 54 miljoonaa euroa).

Venäjän puolustusministeri Anatoli Serdjukovin mukaan venäläisten joukkojen lukumäärä Abhasiassa ja Etelä-Ossetiassa ei kuitenkaan kasva. Venäjällä on noin 3500 sotilasta Abhasiassa, ja hieman vähemmän Etelä-Ossetiassa.

Putinin lupaus on suuri turvallisuustae 250 000 asukkaan Abhasialle. Toistaiseksi Venäjän lisäksi ainoastaan Nicaragua on tunnustanut Abhasian ja Etelä-Ossetian, muu maailma pitää niitä edelleen osana Georgiaa.

"Georgian vieressä kaikki on mahdollista"

- Ottaen huomioon Georgian nykyjohdon kaikki on mahdollista, pääministeri Putin perusteli Venäjän panostusta viitaten Georgian presidenttiin Mihail Saakashviliin.

Putin sanoi myös, että näiden lisäpanostusten jälkeen Georgian mahdolliset yritykset tunkeutua eronneisiin maakuntiin ovat huomattavasti viime vuotta vaikeampia.

Myöhemmin illalla pidetyssä lehdistötilaisuudessa Putin vaati YK:ta ja Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökonferenssi ETYK:iä tunnustamaan Abhasian itsenäisyyden.

- Venäjä antaa Abhasialle poliittista ja taloudellista tukea, mutta tarvittaessa myös sotilaallista, Putin ilmoitti.

Vierailunsa yhteydessä Putin kunnioitti 90-luvun alussa Georgiaa vastaan käydyn sisällissodan abhaasivainajia laskemalla seppeleen sankarihautausmaalle.

Abhasian maakunta oli Neuvostoliiton aikoihin kukoistava matkailumaakunta, mutta sodat ja Georgiasta eroaminen ovat rapauttaneet sen talouden.

(MTV3 - AFP - Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.