Putin lähetti linjapuheessaan kovasanaiset terveiset Yhdysvalloille – Venäjän ohjukset ovat uhka Euroopalle

Puhe kansakunnalle - mitä Putin tarkoitti? 15:45
Mitä Putin tarkoitti puheessaan? Katso videolta Huomenta Suomen keskustelu aiheesta.

Venäjän presidentti Vladimir Putin osoitti Yhdysvaltoja syyttävällä sormella keskiviikkona Valtakunnan tila -puheessaan. Presidentti lähetti maahan kovasanaiset terveiset.

– Osataankohan Yhdysvalloissa laskea? Kyllä varmaan osataan. Laskekoot sitten meidän asejärjestelmiemme nopeutta ja kantomatkaa. Muuta emme pyydä, Putin totesi.

Putin varoitti Yhdysvaltoja sijoittamasta keskimatkan ohjuksia Eurooppaan. Se johtaisi Venäjän ohjusten suuntaamiseen, niin ohjuskilven isäntämaihin kuin Yhdysvaltoihin itseensä. Kyseessä on tähän mennessä Putinin suorin uhkaus.

"Aseteknologian esittely tuntuu olevan Putinille jonkinlainen pakkomielle"

– Erityisesti aseteknologian esittely tuntuu olevan Putinille jonkinlainen pakkomielle, toteaa vanhempi tutkija Jussi Lassila Ulkopoliittisesta instituutista.

Lassila arvioi, että militarististen suunnitelmien lisääntyminen ei ole konkreettinen uhkakuva. Euroopalla on kuitenkin hänen mukaansa syytä huoleen liittyen asevarustelun uuteen kierteeseen ja erityisesti vahinkoihin, joita asevarustelua kehittäessä voi sattua.

Tätä mieltä on myös kansanedustaja ja ulkoasianvaliokunnan jäsen Pekka Haavisto.

– Asevarustelun seurauksena tulee aina tiettyjen vahinkojen ja tällaisten tarkoittamattomien tapausten riksi, Lassila sanoo.

Venäjä haikailee kaksinapaisen järjestelmän perään

Linjapuheen kritiikki keskittyi ulkopolitiikan osalta vahvasti Yhdysvaltoihin. Haaviston sekä Lassilan mielestä esimerkiksi Kiinan ohittaminen puheessa oli Putinin keino korostaa Venäjän ja Yhdysvaltojen roolia maailmanpolitiikan keskeisimpinä pelaajina. Heidän mukaansa valtioiden kiristyneet välit eivät ole ainakaan paranemassa.

– Venäjä haikailee tietysti sitä vanhaa asetelmaa, kaksinapaista järjestelmää. Kun ei taloudessa pysty kilpailemaan, niin sitten tässä aseteknologiassa ja sillä uhkaamisessa, Haavisto toteaa.

Aikaisemmin Venäjän kansalaiset ovat olleet melko ymmärtäväisiä sotateollisuuden investointeja kohtaan. Nyt Lassila ja Haavisto kuitenkin arvioivat tilanteen muuttuneen. Ylivoimaisesti suurin osa puheesta käsitteli Venäjän taloutta.

Lue myös:

    Uusimmat