Mainos

Putin kiitti kansaa kahdeksan vuoden kansansuosiosta

Putin piti keskiyöllä viimeisen uudenvuodenpuheensa. EU:n uudelle puheenjohtajalle Slovenialle Putin lähetti terveiset edustajansa välityksellä: Venäjä toivoo, että suhteita hiertävä lihakiista saadaan ratkaistua kevään aikana.

Venäjän presidentin Vladimir Putinin viimeinen uudenvuodenpuhe oli kaunopuheinen kiitos niin Venäjän kansalle kuin maan johtajillekin. Putin korosti, kuinka asiat ovat parantuneet hänen virkakautensa aikana. Samalla hän kiitti kansaa saamastaan vankkumattomasta tuesta.

- Olemme nähneet, kuinka Venäjä on vuosi vuodelta kerännyt voimiaan, kuinka talous on kasvanut ja kuinka yhä uudet mahdollisuudet ovat avautuneet Venäjän kansalaisille. Kaikessa ei ole onnistuttu, mutta olen varma että Venäjän valitsema tie on oikea, ja että se johtaa menestykseen.

Konkreettiseen politiikkaan Putin viittasi vain sivulauseissa. Hän totesi Venäjän saaneen takaisin alueellisen yhtenäisyytensä.

- Voimme jälleen kokea olevamme yksi, yhtenäinen kansa.

Lauseen on tulkittu viittaavan Tshetshenian irtautumispyrkimysten taltuttamiseen.

Omasta todennäköisestä tulevaisuudestaan Venäjän seuraavana pääministerinä Putin ei puhunut mitään.

Moskovassa juhlittiin miliisiketjun ympäröimänä

Putin piti puheensa perinteiseen tapaan vuoden vaihtuessa keskiyöllä. Samaan aikaan Moskovan kaduille pakkautui jopa kaksi ja puoli miljoonaa ihmistä. Pelkästään Punaiselle torille saapui ennen keskiyötä yli 50 000 ihmistä katsomaan Kremlin mahtavia ilotulituksia.

Turvatoimet Kremlin ympäristössä olivat erittäin tiukat. Väen liikkeitä ohjasi tiivis miliisi- ja sotilasketju, ja muutaman sadan metrin välein ihmiset ohjattiin metallinpaljastimien läpi.

Lähes jokaisella metroasemalla kierteli koirapartioita. Moskovaan oli uudenvuodenyöksi komennettu viranomaisten mukaan jopa 300000 sotilasta ja miliisiä.

Terveiset Eurooppaan lihakiista-asiassa

Venäjä lähetti konkreettiset uudenvuoden terveisensä myös EU:lle. Putinin EU-erityisedustaja Sergei Jastrzhembski onnitteli Sloveniaa tiistaina alkaneesta unionin puheenjohtajuudesta.

- On syytä olettaa, että tänä vuonna, jos EU:n komissio onnistuu ratkaisemaan ongelmat Puolan suhteen, pitkään odotetut kumppanuusneuvottelut saadaan käyntiin Slovenian puheenjohtajuuskauden aikana.

EU:n ja Venäjän kumppanuussopimusneuvottelut kariutuivat Puolan vastustukseen sen jälkeen, kun Venäjä oli asettanut puolalaiset lihatuotteet tuontikieltoon.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.