Riikka Purra MTV:lle: Lisäsopeutustarve jopa 3 miljardia tällä vaalikaudella – hallituksella edessä vaikea riihi

Purra: Lisäsopeutustarve jopa 3 miljardia euroa tällä vaalikaudella 1:42
Valtiovarainministeri Purran mukaan lisäsopeutustarve on jopa 3 miljardia euroa tällä vaalikaudella.

MTV:n Uutisextrassa vierailleen valtiovarainministeri Riikka Purran (ps.) mukaan lisäsopeutusten tarve on jopa kolme miljardia euroa tällä vaalikaudella. Tämä tulee siis hallituksen jo sovittujen kuuden miljardin euron sopeutustoimien päälle, jotta saadaan julkinen talous tasapainoon. 

Tämä tietää sekä uusia leikkauksia että veronkiristyksiä.  Katso koko Riikka Purran haastattelu MTV Katsomossa.

Kuntien heikko talous ja hyvinvointialueiden suuri alijäämä ovat osasyitä lisäsopeutustarpeille tällä vaalikaudella.

Valtiovarainministeri Riikka Purra on tähän asti puhunut kahden miljardin euron lisätarpeesta, jo sovitun kuuden miljardin sopeutustoimien päälle. Nyt hän sanoo, ettei sekään riitä. 

– Toimia tarvitaan lisää eli ennemminkin näen, että tällä kaudella tarvitaan 6 + 3, niin olemme lähempänä tavoiteltua tilaa. 

– Eli hallitusohjelmassa on kirjattu sekä tästä alijäämätavoitteesta että velkasuhteen vakauttamisesta. Näillä hallitusohjelmassa kirjatuilla toimilla ei tulla saavuttamaan kumpaakaan, eli lisää toimia tarvitaan. 

Riihi kolkuttaa ovella

Hallituksen kevään kehysriihestä on tulossa kaikkea muuta kuin läpihuutojuttu. Lisäleikkauksia pitää tehdä ainakin miljardin edestä jo sovittujen leikkausten päälle. 

Valtiovarainministeriön virkamiehet pohtivat jo mahdollisia toimia. Ensi viikolla alkavat poliittiset neuvottelut. 

Nämä neuvottelut käydään alkuun ministereiden erityisavustajien ja hallituspuolueiden eduskantaryhmien edustajien kesken.

Kaikki neljä hallituspuoluetta joutuvat joustamaan jostain tärkeästä.

– Kun katsotaan valtion budjettia ja missä niiden suurimmat menoerät, ne kohdistuvat sosiaaliturvaan, eläkkeisiin ja sosiaali- ja terveydenhuoltoon. 

Purra toteaa myös, että hallituksen täytyy tarkastella kokonaisvaikutuksia, jottei kukaan pienituloinen kuitenkaan joudu kohtuuttoman tilanteen eteen.

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti on antanut moitteita hallitukselle siitä, ettei hallitus ole ottanut huomioon kaikkien sosiaalietuuksien leikkausten kokonaisvaikutusta. 

Pöystin mukaan on jäänyt selvittämättä riittävästi, heikentävätkö hallituksen antamat lait samojen ihmisten asemaa ja toimeentuloa. 

Myös veronkiristyksiä

Hallitus kiristää myös veroja, mutta työhön ja yrittäjyyteen kannustaviin veroihin ei kosketa.

– En osaa sanoa yksityiskohdista, kun meillä ei ole poliittisia päätöksiä mistään. Tarkastelemme monia verolajeja, Riikka Purra sanoo.

Onko haittatuotteiden veroa helpompi nostaa?

– Se on yksi näkökulma asiaan. Toisaalta kun puhutaan ruoan arvolisäveron nostosta, niin olisiko järkevää tarkastaa, pitäisikö verottaa hyvin sokerisia tai suolaisia tuotteita enemmän.

Lue myös:

    Uusimmat