Puolustusvoimat halutaan mukaan rokotustalkoisiin, mutta onnistuuko se käytännössä? Näin pääesikunnasta vastataan

Sote-ministeriryhmä on tehnyt hallitukselle esityksen koronatoimien kiristämisestä Suomen rajoilla 6:50
Katso video: Näillä keinoin ministeri Krista Kiuru nopeuttaisi Suomen rokotustahtia

Puolustusvoimien ja sosiaali- ja terveysministeriön väliset keskustelut Puolustusvoimien tarjoamasta virka-avusta ovat tällä hetkellä kesken. 

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) ehdotti tiistaina Kymmenen uutisissa, että koronarokotuksia vauhditetaan ottamalla lisäkäsiä talkoisiin esimerkiksi sote-alalta eläköityneiden tai opiskelijoiden keskuudesta.

Pääesikunnan viestintäosaston verkkoviestintäpäällikkö Ossian Hartig viestii MTV Uutisille, että sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on käynyt alustavia keskusteluja Puolustusvoimien kanssa "mahdollisesta tuesta terveydenhuoltojärjestelmälle".

Toistaiseksi ei kuitenkaan voida sanoa, millä tavoin Puolustusvoimat mahdollisesti tukee terveydenhuoltoa, sillä keskiviikkoiltapäivään mennessä Puolustusvoimille ei ole annettu virka-apupyyntöä. 

Selvitettävää riittää

Ministeri Kiuru totesi tiistaina Kymmenen uutisissa, että Puolustusvoimat voisi auttaa rokotuksissa, jotta kolmansiin rokoteannosten antamiseen saadaan vauhtia. 

Selvitystyö rokotusten osalta on Hartigin mukaan tällä hetkellä vielä kesken. 

– Selvitettävänä on muun muassa, kuka ylipäätään saa rokottaa sekä terveydenhuollon tietojärjestelmien käyttöön liittyviä tietosuojakysymyksiä, viestintäpäällikkö selventää. 

Mikäli varusmiehiä, kuten lääkintämiehiä, haluttaisiin käyttää nimenomaan rokotusten antamiseen, Hartigin mukaan heille tulisi antaa lisäkoulutusta. 

Tämä vaikuttaisi myös varusmiesten asepalvelukseen. 

– Varusmiesten kouluttaminen esimerkiksi rokottamista varten vaatii huolellista oikeudellista arviointia muun muassa varusmiespalveluksen tarkoituksesta. 

– Lääkintämiesten nykyinen koulutus suuntautuu henkiä pelastavaan ensiapuun, Hartig konkretisoi. 

Mitä tulee terveydenhuollossa kokemusta kartuttaneista reserviläisisiin, heidät on jo sijoitettu muun muassa sairaaloihin terveydenhuollon tehtäviin. 

– Meille sijoitetut terveydenhuoltoalan reserviläiset työskentelevät jo tällä hetkellä sairaaloissa, terveyskeskuksissa ja muissa tärkeissä terveydenhuollon tehtävissä.

"Suomalaisten terveysturvallisuus on meille tärkeä asia"

Hartig myös huomauttaa, että Puolustusvoimien oma terveydenhuollonjärjestelmä on normaalioloissa mitoitettu nimenomaan Puolustusvoimien omia tarpeita varten.

Jokaisella varusmiespalvelusta ja naisten vapaaehtoista asepalvelusta suorittavien on mahdollisuus saada koronarokote Puolustusvoimissa palveluksensa aikana.

Hartigin mukaan varusmiesten rokotukset keventävät kuntien terveydenhuollon taakkaa. 

– Palkatun henkilökunnan osalta Puolustusvoimat on esittänyt, että voisimme hoitaa myös oman henkilöstömme rokottamisen työterveysjärjestelmän avulla.

Keskustelu palkatun henkilöstön rokotuksista on Hartigin mukaan kesken STM ja Puolustusvoimien välillä. 

– Puolustusvoimat on osa yhteiskuntaa, ja suomalaisten terveysturvallisuus on meille tärkeä asia.

– Pyrimme omilla toimenpiteillä ja keinoilla tukemaan yhteiskuntaa haastavassa epidemiatilanteessa.

5–11-vuotiaiden rokotukset alkavat – riskiryhmiin kuuluvilla lapsilla riski sairastua vakavaan koronatautiin 4:55
Katso video: 5–11-vuotiaiden rokotukset alkavat – riskiryhmiin kuuluvilla lapsilla riski sairastua vakavaan koronatautiin

Lue myös:

    Uusimmat