Kiuru MTV Uutisille: STM pyytää virka-apua Puolustusvoimilta koronan taltuttamiseksi – tuhansia ihmisiä auttamaan rokotuksissa, jäljityksessä ja testauksessa

Kiuru MTV:lle: STM lähetti Puolustusvoimille virka-apupyynnön – katso Kiurun haastattelu 3:01
Katso Kiurun haastattelu.

Sosiaali- ja terveysministeriö pyytää Puolustusvoimia varautumaan antamaan virka-apua yhä pahemmaksi käyvässä koronatilanteessa. Apua annettaisiin kunnille ja sairaanhoitopiireille koronan testaus-, jäljitys- ja rokotustoiminnan toteuttamiseksi.

Virka-apuun tarvittavan henkilöstön määrä tulee tarkentumaan vielä, mutta ministeriö pyytää Puolustusvoimia varautumaan noin 5 000 henkilön kahden kuukauden työpanosta vastaavalla avulla.

Puolustusministerille, Puolustusministeriölle ja Puolustusvoimille osoitettu STM:n pyyntö perustuu tartuntatautilain 89:n pykälään.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) sanoo, että sosiaali- ja terveydenhuollon kentältä tulee jatkuvasti huolestuneita viestejä resurssien riittävyydestä. Hän kertoo ottaneensa asian esille Puolustusvoimien kanssa jo ennen joulua.

– Tehtävää on testaamisessa, jäljityksessä ja rokottamisessa ja samalla henkilökuntaa sairastuu yhä enemmän. Sote-kentällä tarvitaan nyt pikaisesti apua. 

– Hallituksen linja on oikea siinä mielessä, että vauhditamme rokotuksia ja samalla rajoitamme ihmisten välisiä kontakteja. Mutta riittääkö se? Nykyiset luvut kuitenkin osoittavat, että joudumme jo ensi viikolla pohtimaan, miten jo tehdyt rajoitustoimet pitävät omikronia vastaan.

Sairaalahoidon kuormitus on kasvanut, mutta tehohoidossa tilanne on ollut tasaisempi. Kiuru kuitenkin arvioi, että tehohoidon kuormitus tulee kuitenkin perässä.

Hän sanoo olevansa huolissaan myös taudin leviämisestä, kun koulut ensi viikolla alkavat. Riskinä on, että vanhemmat joutuisivat jäämään suurissa määrin kotiin hoitamaan lapsiaan.

Hallitus arvioi mahdollisia uusia rajoituksia ensi viikolla. Kiuru sanoo, että tartuntojen kasvu on tällä hetkellä liian kovaa sairaanhoidon kantokyvyn kannalta. 

– Hallituksen piirissä varaudutaan nyt ajoissa siihen, mikä tilanne meillä on ensi viikolla. Nyt on varauduttava, jotta emme sitten ole käsi velttona ihmettelemässä että miten tässä näin pääsi käymään, sanoo Kiuru.

Rokotetalkoita halutaan laajentaa, mutta kuinka rokottaminen sujuu hammaslääkäriltä tai varusmieheltä? 4:42
Rokotetalkoita halutaan laajentaa, mutta kuinka rokottaminen sujuu hammaslääkäriltä tai varusmieheltä?

Lue myös:

    Uusimmat