Puolustusvoimain komentaja: Turvallisuuspolitiikan marssijärjestys on selvä

Puolustusvoimain komentajana juuri aloittaneen Timo Kivisen mukaan Suomen kaltaisessa demokratiassa Puolustusvoimat toteuttaa poliittisten päättäjien tekemiä linjauksia. Kenraali Kivisen mukaan tässä ei ole hänelle tai Puolustusvoimille mitään epäselvää.

– Suomen valtiojohto johtaa ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaa ja Puolustusvoimat, siltä osin kun sen toiminta siihen liittyy, toteuttaa tuota politiikkaa, Kivinen sanoo STT:n haastattelussa.

Kiviselle ei kysyttäessä tule mieleen tapauksia, jolloin Puolustusvoimien roolista olisi ollut tässä suhteessa epäselvyyttä.

Pääministeri Antti Rinne (sd.) totesi lauantaina Uutissuomalaisen haastattelussa, että Puolustusvoimien komentaja Kivisen on oleellista ymmärtää asemansa poliitikkojen määrittämän politiikan toteuttajana. Rinteen haastattelussa ei mainittu esimerkkiä siitä, milloin näin ei olisi tapahtunut.

Kivinen toteaa STT:lle, että ei koe lausunnon olevan häntä vastaan.

Kivinen aloitti uudessa tehtävässä viime torstaina eli samana päivänä kun miinalaiva Hämeenmaa loukkasi Venäjän alueellista koskemattomuutta itäisellä Suomenlahdella. Alueellisen koskemattomuuden tehtävää suorittanut alus oli Merivoimien mukaan syvimmillään 600 metriä Venäjän aluemeren puolella.

Kivisen mukaan valtiorajarikkomus on aina vakava asia, olipa alueellisen koskemattomuuden loukkaus kuinka pieni tahansa. Tapaukset ovat onneksi harvinaisia, Kivinen muistelee edellisestä tapauksesta Venäjän suhteen olevan jo yli 20 vuotta.

– Tässä nyt sitten näin kävi. Asia tutkitaan ja sitten selviää, missä on parantamisen varaa, Kivinen sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat