Tuore puolustusvoimain komentaja: Suomi vähentämässä kansainvälisiä sotaharjoituksia

Suomi tulee lähiaikoina vähentämään kansainvälisiä sotaharjoituksia. Näin totesi tänään uusi puolustusvoimain komentaja Timo Kivinen, joka astui eilen virkaansa. 

Suomi on osallistunut viime aikoina kansainvälisiin harjoituksiin niin vilkkaasti, että puolustusvoimien on arvioitu olevan jo kapasiteettinsa ylärajalla. 

– Ei kansainväliset harjoitukset ainakaan lisääntymässä ole. Olemme tunnistaneet ne harjoitukset joissa meidän kannattaa olla mukana ja jotka tuottavat meille lisäarvoa. Määrät eivät ole nousussa, Kivinen toteaa. 

Venäjä aloitti massiiviset harjoitukset

Venäjä aloitti tänään Itämeren alueella sotaharjoitukset, joihin osallistuu kymmeniä aluksia ja kymmenentuhatta sotilasta. 
Harjoitusten käynnistyminen juuri nyt oli monelle yllätys, sen sijaan yhä tiiviimpi sotaharjoittelu ei. 

Koko ajan lisääntyvät sotaharjoitukset ovat leimanneet koko Suomen lähialuetta niin Naton kuin Venäjänkin osalta. Lähiviikkoina Venäjän on myös määrä pitää laajat Tsentr-sotaharjoitukset arktisella alueella.

– Kyllä mekin tietysti seuraamme mitä tuolla pohjoisessa tapahtuu, ja ei se aktiviteetti kuitenkaan sillä tasolla ole, kuin tässä eteläpuolella eli Itämeren alueella, tällä hetkellä, toteaa puolustusvoimain komentaja Timo Kivinen. 

Maanpuolustustahto laskenut

Kivinen astui eilen virkaansa ja piti tänään ensimmäisen mediatapaamisensa. Hänen kaudellaan puolustusvoimille on luvassa paljon muitakin haasteita kuin Venäjän harjoittelu.

Komentajan kaudelle osuu suuria hankintoja kuten hävittäjä- ja laivastohankinnat, mutta kenties vielä suurempi haaste on suomalaisten puolustustahto, joka on laskenut ja nuorten ihmisten kohdalla suorastaan romahtanut. 

Kun suomalaisilta kysyttiin viime vuonna: "Jos Suomeen hyökätään, onko suomalaisten puolustauduttava aseellisesti kaikissa tilanteissa vaikka tulos näyttäisi epävarmalta", vain 66 prosenttia vastasi kyllä. Alle 25-vuotiaiden ryhmässä pudotus oli vielä rajumpi, vain 49 prosenttia vastasi kyllä. 

Tulos on pudonnut selvästi. Luku on ollut näin alhainen viimeksi 80-luvulla. 

Puolustusvoimain komentaja Timo Kivinen myöntää että asiaa on selvitettävä lisää.

– Meidän pitää Puolustusvoimissakin kommunikoida näistä asioista eri tavalla kuin mitä tässä pitkän historian aikana on tehty. Jos katson vaikka omiakin lapsiani, niin kyllä he ovat valmiita puolustamaan tätä suomalaista elämäntapaa ja läheisiään ja muita ihan samalla tavalla kuin mekin olimme vastaavassa iässä. Tässä on varmaan tällaista narratiiviasiaakin, jota pitää kehittää, Kivinen pohtii. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja