Kun Jyri Häkämies sanoi "Venäjä, Venäjä, Venäjä", nousi valtava poliittinen myrsky – nyt hän kertoo, mitä ajattelee tylyttäjistään: "Voisi sanoa sarkastisesti…"

Häkämiehen"Venäjä, Venäjä ja Venäjä"-puhe täyttää 15 vuotta 1:25
EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies arvioi MTV Uutiset Livessä, kuinka turvallisuuspoliittinen ilmapiiri ja siitä puhuminen on muuttunut 15 vuodessa.

Viisitoista vuotta sitten Elinkeinoelämän keskusliiton EK toimitusjohtaja Jyri Häkämies sai ilmapiirin kohisemaan. Nyt hän arvioi, onko ilmapiiri siitä muuttunut.

Vuonna 2007 silloinen puolustusministeri Jyri Häkämies joutui varsinaisen myrskyn keskelle todettuaan, että Venäjästä tulee entistä vahvempi turvallisuuspoliittinen tekijä. Soppa oli valmis, kun Ylellä sanat haaste ja uhka menivät sekaisin. Media ja poliittinen johto niin presidenttiä ja eduskunnan puhemiestä myöten rummutti perässä.

– Se kertoi sen hetkisestä Suomen ilmapiiristä eli sitä kohti hyökättiin hyvin voimakkaasti ja koettiin ettei niin saa sanoa. Koettiin, että Venäjä on ystävällismielinen ja ennustettava maa sekä rauhaa tahtova naapuri, Häkämies sanoo MTV Uutiset Livessä.

Häkämiehen mukaan tuo käsitys osoittautui myöhemmin vääräksi. Häkämies muistuttaa, että ennusti tuolloin Venäjän tekevän paluun geopolitiikan kautta ja, että se olisi valmis käyttämään sotavoimiaan ulkopolitiikan edistämiseen.

Ei kulunut vuottakaan Häkämiehen puheesta, kun Venäjä aloitti sodan Georgiassa. Kuusi vuotta myöhemmin, vuonna 2014 Venäjä valtasi Krimin niemimaan alueet.

Ennen vaimennettiin – nyt halutaan avointa keskustelua

Häkämiehen mielestä kohun aikoihin haastettiin suomettumisen jälkimainingeissa ollutta ilmapiiriä.

– Jos vertaan sitä tämänhetkiseen tilanteeseen, kun puhutaan Natosta, voisi sanoa sarkastisesti, että he, jotka silloin halusivat vaimentaa ja vaientaa keskustelua, peräänkuuluttavat nyt avointa ja monipuolista keskustelua.

Siinä mielessä ilmapiirimme on kehittynyt, Häkämies ajattelee.

Häkämiehestä myönteistä kehitystä on se, että päälinjoja saa arvioida ja haastaa nykyään.

Nato ei ole Suomelle uusi asia

Häkämies sanoo, ettei valmistautuminen mahdolliseen Nato-jäsenyyteen ole Suomelle uusi asia, vaan siihen on valmistauduttu puolustuksen saralla jo vuosikausia. Häkämies myös sanoo, että Suomi on sotilaallisesti hyvin yhteensopiva Naton kanssa.

– Ruotsille asia on selvästi paljon uudempi, Häkämies sanoo.

Häkämies antaa tunnustusta Suomen valtionjohdolle eli presidentille, hallitukselle ja eduskunnalle.

– Tätä asiaa on valmisteltu erittäin perusteellisesti, monipuolisesti ja viivyttelemättä. Asiaan on hyvin herätty ja viety eteenpäin.

Vaikenee salaisesta Nato-kokouksesta

Häkämies ei suostunut kommentoimaan tarkemmin viime torstaina Helsingissä pidettyä salaista Nato-kokousta. Häkämies osallistui itsekin kokoukseen.

– Siitä on varmasti mediassa kerrottu se, mitä siitä on kerrottavissa.

– Tämähän on sellaista ihan normaalia lähes vuotuista tapaamista. Ja tietysti aina ajankohtaiset aiheet painottuvat tapaamisissa, tällä kertaa tietysti turvallisuusasiat.

Katso pidempi versio Häkämiehen haastattelusta MTV-palvelusta!

MTV Uutisten toimittaja Janne Ahjopalo kysyi perään, että mitä kokouksesta on kerrottavissa. Häkämies toisti vastauksensa:

– Niin kuin totesin, niin siitä on mediassa ollut jo riittävästi kerrottavissa.

Ahjopalo kysyi vielä uudestaan ja tarkemmin, että mitä nämä mediassa olleet asiat ovat olleet. Häkämies ei vieläkään avannut sen enempää kokouksen sisältöä.

– Niin kuin todettu, niin minun ei ole tarvis sen enempää sitä tilaisuutta tai sen sisältöä kommentoida.

Jyri Häkämies toimi Suomen puolustusministerinä vuosina 2007–2011.

Lue myös:

    Uusimmat