Puolustusministeriö salasi HX-hävittäjähankkeen asiakirjoja – vasemmistoliiton kansanedustaja Yrttiaho valittanut hallinto-oikeuteen

8:36
Jopa kymmenen miljardin jättihanke nytkähti marraskuun alussa eteenpäin – tällaisia ovat hävittäjäkilvassa mukana olevat konetyypit

Vasemmistoliiton kansanedustaja Johannes Yrttiaho on valittanut Helsingin hallinto-oikeuteen siitä, että ministerivaliokunnan asiakirjat koskien HX-hävittäjähankkeen lokakuista päätöstä on puolustusministeriön päätöksellä salattu.

Valtioneuvoston talouspoliittinen ministerivaliokunta päätti lokakuun ensimmäisenä päivänä puoltaa tarkennetun tarjouspyynnön lähettämistä viidelle HX-tarjoajalle.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) sanoi tuolloin STT:lle, että tarkennetussa tarjouspyynnössä hintakatoksi asetettiin 10 miljardia euroa.

Voimassa oleva puolustuspoliittinen selonteko lähtee siitä, että hintahaarukka on 7–10 miljardia euroa.

Yrttiaho: Asiakirjat sisälsivät taloustietoja

Yrttiaho kertoo tiedotteessa esittäneen asiakirjoista tuoreeltaan lokakuussa tietopyynnön, jonka käsittely alkoi valtiovarainministeriössä ja siirrettiin sitten puolustusministeriöön, joka lopulta salasi asiakirjat.

 – Osa asiakirjoista luovutettiin ei-julkisina eli niiden julkinen käyttö ja luovuttaminen kiellettiin. Luovutetuista asiakirjoista voi päätellä, että kokonaan salassa pidettäviksi jäivät asiakirjojen sisältämät taloudelliset tiedot, Yrttiahon tiedotteessa kerrotaan.

HX-hävittäjähanke on perustettu korvaamaan Hornet-hävittäjien suorituskyky uusilla monitoimihävittäjillä. Hävittäjähankkeessa on kyse ilmavoimien taistelukyvystä aina 2060-luvun alkuun asti. Hallitusohjelmassa todetaan, että Hornet-kaluston suorituskyky korvataan täysimääräisesti ja hankintasopimus solmitaan vuonna 2021. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja