Puolustusministeriö salasi HX-hävittäjähankkeen asiakirjoja – vasemmistoliiton kansanedustaja Yrttiaho valittanut hallinto-oikeuteen

Jopa kymmenen miljardin jättihanke nytkähti eteenpäin – tällaisia ovat hävittäjäkilvassa mukana olevat konetyypit 8:36
Jopa kymmenen miljardin jättihanke nytkähti marraskuun alussa eteenpäin – tällaisia ovat hävittäjäkilvassa mukana olevat konetyypit

Vasemmistoliiton kansanedustaja Johannes Yrttiaho on valittanut Helsingin hallinto-oikeuteen siitä, että ministerivaliokunnan asiakirjat koskien HX-hävittäjähankkeen lokakuista päätöstä on puolustusministeriön päätöksellä salattu.

Valtioneuvoston talouspoliittinen ministerivaliokunta päätti lokakuun ensimmäisenä päivänä puoltaa tarkennetun tarjouspyynnön lähettämistä viidelle HX-tarjoajalle.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) sanoi tuolloin STT:lle, että tarkennetussa tarjouspyynnössä hintakatoksi asetettiin 10 miljardia euroa.

Voimassa oleva puolustuspoliittinen selonteko lähtee siitä, että hintahaarukka on 7–10 miljardia euroa.

Yrttiaho: Asiakirjat sisälsivät taloustietoja

Yrttiaho kertoo tiedotteessa esittäneen asiakirjoista tuoreeltaan lokakuussa tietopyynnön, jonka käsittely alkoi valtiovarainministeriössä ja siirrettiin sitten puolustusministeriöön, joka lopulta salasi asiakirjat.

 – Osa asiakirjoista luovutettiin ei-julkisina eli niiden julkinen käyttö ja luovuttaminen kiellettiin. Luovutetuista asiakirjoista voi päätellä, että kokonaan salassa pidettäviksi jäivät asiakirjojen sisältämät taloudelliset tiedot, Yrttiahon tiedotteessa kerrotaan.

HX-hävittäjähanke on perustettu korvaamaan Hornet-hävittäjien suorituskyky uusilla monitoimihävittäjillä. Hävittäjähankkeessa on kyse ilmavoimien taistelukyvystä aina 2060-luvun alkuun asti. Hallitusohjelmassa todetaan, että Hornet-kaluston suorituskyky korvataan täysimääräisesti ja hankintasopimus solmitaan vuonna 2021. 

Lue myös:

    Uusimmat