Ruotsalainen Saab pettynyt Suomen hävittäjäpäätökseen: "Muutama asia jäi arvoitukseksi"

3:04
Video: Suomi saa huippuhävittäjän, mutta pysyvätkö käyttökulut kurissa? Ilmavoimien komentaja: "Veronmaksajan tulee luottaa siihen"

Ruotsalainen Saab on harmissaan, pettynyt ja myös yllättynyt Suomen hävittäjäpäätöksestä.

Saabin valmistama Gripen pääsi yhdysvaltalaisehdokkaiden kanssa kärkikolmikkoon, mutta Suomi päätyi valitsemaan yhdysvaltalaisen Lockheed Martinin F-35-monitoimihävittäjät korvaamaan ilmavoimien poistumassa olevan Hornet-kaluston.

Saabin HX-hankkeen kampanjajohtajan Magnus Skogbergin mukaan yhtiössä ihmeteltiin asiaa vielä perjantaisen tiedotustilaisuuden jälkeenkin.

– Kun tieto valinnasta julkaistiin perjantaina, muutama asia jäi meille arvoitukseksi, Skogberg sanoo MTV Uutisille.

Kertoessaan F-35-hävittäjien hankinnasta puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) korosti, että Lockheed Martinin tarjous oli hinta-laatusuhteeltaan hyvä.

– Meidän on erityisen vaikea ymmärtää sitä logiikkaa, jolla käyttö- ja ylläpitokustannukset saadaan mahtumaan ennalta määritellyn budjetin sisään, Skogberg sanoo.

Hallituksen tiedotustilaisuudessa kerrottiin Puolustusvoimien paneutuneen erityisen tarkasti käyttö- ja ylläpitokustannusten arviointiin. Kaikkonen vakuutti F-35:n täyttävän vaatimukset.

– Sen käyttö- ja ylläpitokustannukset alittavat asetetun 254 miljoonan euron vuosittaisen kustannusrajan, puolustusministeri sanoi.

Useissa arvioissa ennen hävittäjävalintaa Saabin Gripeniä pidetiin lentotuntihinnaltaan halvimpana ehdokkaana, ja F-35:ä kalleimpana. Lockheed Martin on kuitenkin vakuuttanut, että koneen ylläpito- ja käyttökustannukset tulevat laskemaan lähivuosina merkittävästi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja