Suomi päättää tänä vuonna, mikä hävittäjä korvaa Hornetit – Antti Kaikkosen mukaan hävittäjähankintaa ei voi koronan varjolla lykätä

Miljardien hävittäjähankinnat etenevät epidemian keskellä, puolustusministeri Antti Kaikkonen:"Tämän kuun lopussa tehdään tarjouspyynnöt" 11:43
Katso videolta, mitkä viisi taistelukonetta ovat mukana hankintakilpailussa!

Suomen on tänä vuonna tarkoitus tehdä päätös hävittäjähankinnoista. Hintakatto hankinnalle on 7–10 miljardia euroa.

Hornet F/A 18 -hävittäjä on jäämässä eläkkeelle vuoteen 2030 mennessä.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) kertoo, että koronavirus on tuonut pientä viivettä hankkeeseen.

– Tämän kuun lopulla on tarkoitus lähettää viimeiset tarjouspyynnöt vielä mukana oleville viidelle toimijalle. Hankintapäätös on tarkoitus tehdä tämän vuoden lopulla.

Hankittavat koneet ovat käytössä jopa 2060-luvuille asti, Kaikkonen kertoo. Konemalli valitaan tarkkaan.

– Loppuvuodesta voidaan päätös tehdä. Siinä painotetaan montaa asiaa, ennen kaikkea suorituskykyä meidän tarpeisiimme nähden, mutta katsotaan myös esimerkiksi huoltovarmuutta ja teollista yhteistyötä.

"Hanketta ei voi lykätä"

Ensimmäiset hankittavat koneet saapuvat tämänhetkisten suunnitelmien mukaan Suomeen vuonna 2025. Tämän jälkeen koneet liitävät Suomeen asteittain.

Koronakriisin myötä on myös väläytelty, tulisiko hävittäjähanketta lykätä. Kaikkosen mukaan vanhan kaluston ”tekohengitys” tulisi loppupeleissä kalliimmaksi.

– Ei sitä oikein voi lykätä. Aseistus vanhenee, tekniikka vanhenee ja metalli väsyy. Ne ovat tehtävänsä tehneet, Kaikkonen toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat