Puolustusministerikin kuuli vakoilusta jälkijunassa

Puolustusministeri Carl Haglundkaan (rkp) ei saanut heti viime tammikuussa tietää vakoilusta ulkoministeriön verkossa. Haglund haluaa katsoa nyt kuitenkin eteenpäin ja selvittää, minkälaisia keinoja viranomaiset tarvitsevat estääkseen ja selvittääkseen tällaista vakoilua.


Kun vakoiluvyyhti lähti viime tammikuussa paljastumaan, eduskunnan ulkoasiainvaliokunnalle ei kerrottu vakoilusta. Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd) on tänään kuultavana ulkoasiainvaliokunnassa, jonka jäsenet ovat närkästyneitä valiokunnan ohittamisesta.

"Uusia viranomaisten puuttumiskeinoja ei ole helppo määritellä teknisesti, juridisesti eikä moraalisesti. Tämä on vaikea kokonaisuus, mutta tämä meillä on vääjäämättä edessä."

– Ei tämän ongelman ratkaiseminen olisi ollut helpompaa, jos tämä olisi ollut laajasti julkisuudessa. Viimeisen puolen vuoden aikana tätä ongelmaa on yritetty ratkoa ja saada se tietovuoto loppumaan. Sehän ei lopu yhdellä napin painalluksella, vaan sinne oli saatu vakavia haittaongelmia järjestelmään, puolustusministeri Carl Haglund totesi aamulla Huomenta Suomessa, vaikka hänetkin ohitettiin tiedottamisessa vakoilun paljastuttua.


– En saanut heti tietoa. Muistaakseni joskus myöhemmin keväällä kerrottiin hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittiselle valiokunnalle utvalle.
Utvassa puhetta johtaa tasavallan presidentti.


– Nyt pitää katsoa eteenpäin, mitä viranomaiset voivat tehdä jatkossa. Poliisi ja sotilasviranomaiset tarvitsevat enemmän työkaluja puuttua näihin. Tämä on arkaluontoinen asia, koska toisessa vaakakupissa on sitten se tosiasia, että moni viranomainen on tehnyt ylilyöntejä, joissa on luettu henkilökohtaisia Facebook-viestejä ja gmail-viestejä suuressa mittakaavassa ilman perusteita.

Haglundin mukaan viimeisen vuoden uutiset Edward Snowdenista ja Merkelin kännykästä osoittavat, että näitä viranomaisten oikeuksia ja keinoja ei ole helppo määritellä.

– Uusia viranomaisten puuttumiskeinoja ei ole helppo määritellä teknisesti, juridisesti eikä moraalisesti. Tämä on vaikea kokonaisuus, mutta tämä meillä on vääjäämättä edessä.

– Monella muulla maalla on paremmat edellytykset hoitaa näitä ja puuttua näihin. Emme voi olla tilanteessa, että ulkoministeriötä vakoillaan näin pitkään ilman, että siihen voidaan puuttua.

Haglund sanoo suhtautuvansa kyynisesti, että esimerkiksi USA ja Saksa eivät vakoilisi enää toisiaan.

– Vakoilu ei mikään uusi asia, sitä on aina ollut. Myös Suomea vakoillaan jatkossakin, Haglund totesi.


Lue myös:

    Uusimmat