Puolustusministeri Kaikkonen: Suomalaisjoukot toimivat Kabulin tuhoisan pommi-iskun alueella – ”Olisi voinut käydä huonomminkin omillemme”

Puolustusministeri Kaikkonen, mitä jäi käteen Afganistanin operaatiosta? 9:24
Antti Kaikkonen kertoo videolla, mitä hyötyjä Puolustusvoimat saisi Afganistaniin lähdöstä. Hän kertoo myös, mitä meiltä olisi vastaaviin operaatioihin lähdöstä jatkossa.

Puolustusministeri Antti Kaikkosen mukaan riskitaso Kabulin lentokentän alueella pysyi kohtuullisena suomalaisten evakuointioperaation aikana.

Suomalaiset eivät hänen tietojensa mukaan joutuneet käyttämään itsepuolustukseksi asetta tai muita voimakeinoja tai joutuneet muuten äärimmäisiin vaaratilanteisiin. Hän kertoo kuitenkin, että Kabulin torstainen pommi-isku tapahtui kuitenkin alueella, jossa myös suomalaisjoukot olivat toimineet kyseisen viikon aikana.

– Huonommalla tuurilla olisi voinut käydä huonomminkin meidän omillemme, Kaikkonen toteaa Uutisaamun haastattelussa.

Suomalaisjoukot olivat kuitenkin itsemurhaiskun aikaan jo tekemässä lähtöä lentokentältä. Iskussa kuoli kymmeniä siviilejä ja 13 yhdysvaltalaissotilasta.

Tulevaisuuden operaatioista: ”Pitää olla realisti eikä turhan sinisilmäinen”

Suomi oli mukana Afganistanin operaatiossa lähes 20 vuotta. Sinä aikana kaksi suomalaissotilasta kuoli ja 15 loukkaantui.

Mahdollisista tulevista ulkomaanoperaatioista Kaikkonen toteaa, että Suomi voi jatkossakin olla osaltaan mukana luomassa vakautta ja rauhaa maailmalla. Hän toteaa operaatioiden hyödyttävän myös Puolustusvoimia, kun operaatioissa saadaan kenttäkokemusta ja vahvistetaan yhteistyötä kumppanien kanssa.

Kaikkosen mukaan tulee kuitenkin harkita päätöksiä ja niiden tavoitteita tarkkaan.

– Pitää olla realisti, kun pohtii näitä lähtemisiä eikä olla turhan sinisilmäinen sen osalta, mitä voidaan saavuttaa tällaisilla operaatiolla, hän sanoo.

– Sanoisin, että sotilaallisin keinoin on vaikea tavoitella tai saavuttaa poliittisia tavoitteita. Se on vähintäänkin vaikeaa, se voi olla monessakin tapauksessa jopa mahdotonta, hän toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat