Mitä Suomi hyötyi lähes 20 vuodesta Afganistanissa, puolustusministeri Antti Kaikkonen? ”Siitä on kovaa hintaa maksettu”

Millä perustein Suomi päätti lopettaa evakuointitehtävät, puolustusministeri Antti Kaikkonen? 2:57
Videolla Antti Kaikkonen kertoo tarkemmin, mitä oppeja vuodet Afganistanissa toivat Suomelle ja millainen hinta niistä jouduttiin maksamaan.

Lähes 2500 suomalaista palveli Afganistanissa lähes 20 vuotta kestäneissä kriisinhallintaoperaatioissa. Puolustusministeri Antti Kaikkoselta kysyttiin Seitsemän uutisissa, miten osallistuminen tähän pitkään operaatioon on hyödyttänyt Suomea. Puolustusministeriö aikoo tehdä selvityksen siitä, mitä kriisinhallintaoperaatiosta on opittavissa.

Kaikkonen luonnehtii operaatiota monella tavalla merkittäväksi, ja sieltä saadun monenlaisia oppeja kenttätoiminnasta. Näitä oppeja on hänen mukaansa myös sovellettu muuhun käyttöön. Hän painottaa, että Suomen läsnäolo myös toi ainakin joksikin aikaa vakautta Afganistaniin ja turvaa maan naisille ja lapsille.

– Nyt toki on huoli, että mikä osa tuosta valuu hukkaan tämän muutoksen myötä.

Kaksi suomalaista rauhanturvaajaa kuoli vuosien operaation aikana

Kaikkonen toteaa kuitenkin, että operaation hinta on ollut paitsi taloudellisesti myös inhimillisesti kova. Kaksi suomalaista rauhanturvaajaa kuoli operaation aikana.

– Täytyy sekin sanoa avoimesti, että on siitä myöskin kovaa hintaa on maksettu, hän muotoilee.

Kaikkosen mukaan puolustusministeriön selvityksessä selviäviä seikkoja tulee arvioida ja hyödyntää saatuja oppeja, kun tehdään ratkaisuja mahdollisista tulevista operaatioista.

Videolla Antti Kaikkonen kertoo myös tunteistaan silloin, kun kuuli pommi-iskusta Kabulin lentokentällä. Suomalaisjoukot olivat vielä tuolloin paikalla.

Lue myös:

    Uusimmat