Suomi lähettää mahdollisesti jo tänä iltana sotilaita Afganistaniin: Tällaisesta operaatiosta on kyse

Afganistanissa tilanne kiristyy. Suomi lähettää kymmeniä sotilaita turvaamaan suomalaisten ja Suomea avustaneiden evakuointia 7:14
Katso video: Tutkijatohtori Katariina Mustasilta arvioi muun muassa sitä, miksi EU:n nopean toiminnan joukkoja ei käytetä Afganistanissa evakuointiin.

Suomi on lähettämässä Afganistaniin puolustusvoimien suojausjoukon auttamaan evakuointioperaatiossa Kabulin lentokentällä. Suomalaissotilaat lähtevät matkaan mahdollisesti jo tänään. Tasavallan presidentti Sauli Niinistöltä odotetaan hyväksyntää asialle alkuillan aikana.

Viiden jälkeen -ohjelmassa vieraillut Ulkopoliittisen instituutin tutkijatohtori Katariina Mustasilta toteaa, että kyseesä olisi erikoinen ja ensimmäinen tällainen evakuointioperaatio Suomelle.

– Suomihan on ollut aktiivinen siviili- ja sotilaallisessa kriisinhallinnassa Afganistanissa ja muualla, mutta ne ovat olleet aina joko EU:n tai YK:n mandaatin alaisia operaatioita yhdessä EU:n tai natojoukkojen alla.

Nyt Mustasillan mukaan Suomesta lähdettäisiin ensi kertaa kansainvälisen avunantamisen- ja pyytämisen lainsäädännön voimin antamaan tukea evakuoinnissa.

Sotilaallisen voimankäytön tarve epätodennäköistä

Suomen ensisijainen tehtävä Afganistanissa on suojata evakuoitavia, ja Mustasillan mukaan on epätodennäköistä, että suomalaiset sotilaat joutuisiva turvautumaan sotilaalliseen voimankäyttöön.

– Mahdollisuus toki aina on, että sotilaallista voimaa jouduttaisiin käyttämään. Kabulin lentokentällä ja porttien läheisyydessä on ollut sekavia tilanteita. Ensisijainen tehtävä on kuitenkin suojata siviilejä, virkamiehiä ja evakuointioperaatiota. 

Mustasilta ei myöskään usko, että suomalaisten sotilaiden tulo maahan nähtäisiin talebanien keskuudessa uhkana. 

– Suomen evakuointi ei uhkaa Talebanin sisäpoliittisia pyrkimyksiä, joten tällaisia operaatioita katsotaan eri tavalla, kuin esimerkiksi kriisinhallintaoperaatioita, joita vastaan talebanit ovat olleet.

Lue myös:

    Uusimmat