Orpo ja Häkkänen vihjaavat itärajan osittaisesta avaamisesta: "Jos jotain tehdään"

Itäraja sulkeutui kokonaan – Raja-Joosepin kaistat tukitaan betoniesteillä 7:24
Näin itäraja tukittiin kokonaan 29. marraskuuta Raja-Joosepissa.

Hallitus kertoo iltapäivällä itärajaa koskevista tuoreista päätöksistään.

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) oli eduskuntaan tulleessaan vaitonainen itärajaa koskevasta hallituksen päätöksestä. Hän sanoi, että hallituksen valmistelu on vielä käynnissä. Rajaa mahdollisesti avataan osittain, jos jotain tehdään, hän totesi.

–  Nyt kun se oli määräaikainen päätös, tavoitteena saada ilmiö loppumaan. Nyt on rauhallista, niin silloin sitä nimenomaan pohditaan, että jos jotain tehdään, niin silloin se on varmaan osittainen avaaminen, hän sanoi STT:lle.

Sisäministeri Mari Rantanen (ps.) ei kommentoinut STT:lle asiaa eduskunnassa.

Puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.) vihjaa, että itärajan varovaiselle ja vähittäiselle avaamiselle olisi perusteita. Hänen mukaansa hallituksen ratkaisujen tulee olla linjassa kulloisenkin turvallisuustilanteen kanssa ja nyt tilanne on rauhoittunut rajalla.

Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan seminaarissa puhunut Häkkänen kuitenkin korosti, että asiasta tiedottaminen kuuluu sisäministeri Mari Rantaselle (ps.).

Hallituksen on määrä kertoa iltapäivällä itärajaa koskevista tuoreista päätöksistään. Tiedotustilaisuus järjestetään kello 14.45 valtioneuvoston istunnon jälkeen. MTV Uutiset Live näyttää tilaisuuden suorana.

Paikalla asiaa kommentoimassa ovat pääministeri Petteri Orpo (kok.), sisäministeri Rantanen ja Rajavartiolaitoksen raja- ja meriosaston osastopäällikkö Matti Sarasmaa.

Itärajalla ollut täyssulku päättyy keskiviikon ja torstain välisenä yönä ilman uusia päätöksiä. Uusista rajapäätöksistä tulee ilmoittaa viimeistään vuorokautta aiemmin.

Ei vaikutusta satamissa tai Helsinki-Vantaalla

Suomi sulki itärajansa kokonaan 30. marraskuuta lukuun ottamatta Vainikkalan rataliikennettä. Syynä oli se, että Suomeen oli saapunut elokuun alun jälkeen Venäjältä noin tuhat kolmannen maan kansalaista ilman Schengen-viisumia.

Vilkkaimpina päivinä rajanylityspaikoille saapui yhteensä useita kymmeniä mahdollisia turvapaikanhakijoita.

Rajan sulkemisen myötä Suomi keskitti turvapaikanhaun lentokentille ja satamiin. Rajavartiolaitoksen eilisen tiedotteen mukaan Suomenlahden merivartioston toiminta-alueella oli viime viikolla rauhallista eikä itärajan sulku ollut vaikuttanut Helsinki-Vantaan lentoaseman rajanylityspaikan tilanteeseen.

"Jouduttaneen soutamaan ja huopamaan"

Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra totesi eilen, että tulijoiden määrä on ollut itärajan sulun ajan juuri sitä, mitä rajan sulkemisella tavoiteltiin eli täyttä "nollariviä".

– Mutta en ainakaan itse usko, että tilanne menee tällä ohi, vaan on hyvin todennäköistä, että kun raja-asemia avataan, ihmisiä taas lähetetään tai lähtee liikkeelle, hän sanoi eilen eduskunnassa toimittajille.

Purran mukaan on tiedossa, että Venäjän Murmanskissa on kolmannen maan kansalaisia odottamassa, että raja aukeaa.

–On hyvin todennäköistä, että tässä joudutaan soutamaan ja huopaamaan näiden päätösten kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat