Suomi avaa kaksi rajanylityspaikkaa – Orpo: "Jos ilmiö jatkuu, meillä on valmius toimia"

Hallitus: Vaalimaan ja Niiralan raja-asemat avataan torstaina 2:00
Katso Seitsemän uutisten juttu: Vaalimaan ja Niiralan raja-asemat avataan torstaina.

Suomi avaa kaksi raja-asemaa itärajalla 14. joulukuuta alkaen. Kysessä ovat Vaalimaan raja-asema Kaakkois-Suomessa sekä Niiralan raja-asema Pohjois-Karjalassa.

Hallitus kertoi asiasta tänään tiedotustilaisuudessaan.

Nyt tehty päätös on voimassa 14. tammikuuta saakka.

Kansainvälistä suojelua voi siis hakea itärajalla tuona aikana Vaalimaalla ja Niiralassa.

Loput kuusi raja-asemaa Suomen ja Venäjän välisellä maarajalla jäävät edelleen kiinni.

MTV Uutiset seurasi hallituksen tiedotustilaisuutta tekstimuodossa tässä artikkelissa.

Tilaisuudessa puhuivat pääministeri Petteri Orpo (kok.) sisäministeri Mari Rantanen (ps.) sekä Rajavartiolaitoksen yksikön päällikkö Mikko Lehmus.

Tiedotustilaisuuden seuranta

15.13: Tiedotustilaisuus on päättynyt.

15.11: Rantasen mukaan hallitus on valmis toimimaan tarvittaessa myös joulunpyhinä.

– Valmius päätöksiin on nopea, Orpo täydentää.

15.09: Rajapäätös syntyi Orpon mukaan hallituksessa yksimielisesti esittelyn ja keskustelun jälkeen.

15.04: Nyt tehty päätös ei tullut laillisuusvalvojan vaatimuksesta, kertoo Orpo. Nyt annetaan mahdollisuus sille, että tilanne pysyy rauhallisena ja vakaana.

– Toistan, että jos ilmiö jatkuu, meillä on valmius sulkea nämä rajanylityspisteet, Orpo toteaa.

15.02: Rajavartiolaitos toteaa, että kokonaisuutena on harkittu, että muiden rajanylityspaikkojen kiinni pitäminen takaa rajaturvallisuuden sekä mahdollistaa tarpeellisen rajaliikenteen.

15.01: Rajavartiolaitos toimeenpanee nyt hallituksen päätökset. Muut rajanylityspaikat ja maastorajat ovat tehostetussa valvonnassa Frontexin tuella.

15.00: Rantasen mukaan hallitus haluaa korostaa, että itärajalle ei kannata lähteä eikä uskoa salakuljettajien tarinoita tai osallistua Venäjän viranomaisten toimintaan.

14.58: Nyt tehty rajapäätös on voimassa 14. tammikuuta saakka. Kansainvälistä suojelua voi hakea siis Vaalimaalla ja Niiralassa.

14.56: Sisäministeri Rantanen kertoo viranomaisarvioon pohjaten, että Venäjän toiminta muodostaa yhä uhkan Suomelle. Tämän vuoksi täytyy jatkaa rajoituksia. Mikäli Venäjän toiminta loppuu, rajoituksia voidaan purkaa lisää.

14.55: Nyt avattavat rajanylityspaikat ovat Vaalimaalla ja Niiralassa. Hallitus ja viranomaiset seuraavat tilannetta Orpon mukaan tiiviisti myös joulunpyhinä.

14.54: Viranomaisten arvion mukaan välineistetyn maahantulon uhka on yhä olemassa, Orpo kertoo. Hallituksella on valmius ja keinot saada itäraja suljettua uudelleen, jos Venäjä jatkaa toimintaansa.

14.52: Orpon mukaan ei voida todentaa, tapahtuuko muutosta parempaan suuntaan, jos rajoituksia ei pureta.

– Mikäli ilmiö jatkuu, suljemme nämä rajanylityspisteet, Orpo jatkaa.

14.50: Pääministeri Orpon mukaan Valtioneuvosto on päättänyt jatkaa rajoituksia osittain. Itäraja pidetään kiinni kahta rajanylityspaikkaa lukuun ottamatta. 

– Avaamme yhden pisteen Kaakkois-Suomessa ja yhden Pohjois-Karjalassa, Orpo kertoo.

14.45: Tervetuloa seuraamaan hallituksen tiedotustilaisuutta rajapäätöksestä.

Lue taustaa

Sisäministeri Mari Rantanen ei halunnut eilen ennakoida toimittajille eduskunnassa, milloin ja millaisia päätöksiä jatkosta on tulossa.

Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra totesi, että tulijoiden määrä on ollut itärajan sulun ajan juuri sitä, mitä rajan sulkemisella tavoiteltiin eli täyttä "nollariviä".

– Mutta en ainakaan itse usko, että tilanne menee tällä ohi, vaan on hyvin todennäköistä, että kun raja-asemia avataan, ihmisiä taas lähetetään tai lähtee liikkeelle, hän sanoi eilen eduskunnassa.

Purran mukaan on tiedossa, että Venäjän Murmanskissa on kolmannen maan kansalaisia odottamassa, että raja aukeaa.

–  On hyvin todennäköistä, että tässä joudutaan soutamaan ja huopaamaan näiden päätösten kanssa.

Ei vaikutusta satamissa tai Helsinki-Vantaalla

Suomi sulki itärajansa kokonaan 30. marraskuuta lukuun ottamatta Vainikkalan rataliikennettä. Syynä oli se, että Suomeen oli saapunut elokuun alun jälkeen Venäjältä noin tuhat kolmannen maan kansalaista ilman Schengen-viisumia.

Vilkkaimpina päivinä rajanylityspaikoille saapui yhteensä useita kymmeniä mahdollisia turvapaikanhakijoita.

Rajan sulkemisen myötä Suomi keskitti turvapaikanhaun lentokentille ja satamiin. Rajavartiolaitoksen eilisen tiedotteen mukaan Suomenlahden merivartioston toiminta-alueella oli viime viikolla rauhallista eikä itärajan sulku ollut vaikuttanut Helsinki-Vantaan lentoaseman rajanylityspaikan tilanteeseen.

Lue myös:

    Uusimmat