Ulkoministeri Valtonen: Suomella on halua avata raja-asemia, jos Venäjällä on halua palata normaaliin

Tilapäisiä itärajan esteitä ei pureta vaikka rajanylityspaikkoja avattaisiinkin ensi viikolla 2:11
Tilapäisiä itärajan esteitä ei pureta vaikka rajanylityspaikkoja avattaisiinkin ensi viikolla

Hallituksella on enää tiistain loppuun aikaa päättää, jatketaanko itärajan sulkua. Kahden viikon täyssulun on määrä päättyä keskiviikon ja torstain välisenä yönä. Uusista päätöksistä tulee ilmoittaa vuorokautta ennen.

Ainakaan vielä alkuiltapäivästä sisäministeri Mari Rantanen (ps.) ei halunnut ennakoida toimittajille eduskunnassa, milloin ja millaisia päätöksiä jatkosta on tulossa. Hän sanoi pitävänsä erinomaisena sitä, että lainsäädäntö on purrut juuri siihen, mihin se on tarkoitettukin, eli rajalla on ollut hiljaista.

Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra oli Rantasen tapaan vaitonainen siitä, milloin hallitus kokoontuu päättämään itärajasta.

– Tietääkseni tästä ei ole julkisuuteen viestitty. Kerrotaan, kun on jotain kerrottavaa, hän sanoi toimittajille eduskunnassa.

Purra totesi, että tulijoiden määrä on ollut juuri sitä, mitä rajan sulkemisella tavoiteltiin eli täyttä "nollariviä".

– Mutta en ainakaan itse usko, että tilanne menee tällä ohi, vaan on hyvin todennäköistä, että kun raja-asemia avataan, ihmisiä taas lähetetään tai lähtee liikkeelle.

– Tiedetään, että Murmanskissa näitä kolmannen maan kansalaisia on odottamassa, että raja aukeaa. On hyvin todennäköistä, että tässä joudutaan soutamaan ja huopaamaan näiden päätösten kanssa.

Tilanne itärajalla rauhallinen

Ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) kommentoi raja-asiaa saapuessaan EU-maiden ulkoministerien kokoukseen Brysselissä. Hänen mukaansa Suomella on halua avata raja-asemia asteittain, jos Venäjällä olisi halua palata normaaliin.

Suomi sulki itärajansa kokonaan vajaat kaksi viikkoa sitten lukuun ottamatta Vainikkalan rataliikennettä.

Kaakkois-Suomen rajavartiosto kertoi tänään viestipalvelu X:ssä, että kaakkoisrajalla on rauhallista eikä edellisen vuorokauden aikana maahan saapunut yhtään turvapaikanhakijaa. Vastaavanlaisen tilannekatsauksen antoivat STT:lle puhelimitse Lapin, Kainuun ja Pohjois-Karjalan rajavartiostot.

Rajan sulkemisen myötä Suomi keskitti turvapaikanhaun lentokentille ja satamiin.

Juttua päivitetty kauttaaltaan kello 18.39

Lue myös:

    Uusimmat